Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace: Pohybové aktivity při zdravotních omezeních (FP-TpazP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-TpazP - Specializace: Pohybové aktivity při zdravotních omezeních, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit se připravovat, vést a organizovat akce sportu pro všechny se začleněním jedinců se specifickými potřebami či handicapem na úrovní cvičitele-instruktora, a tím jim ukázat cestu k plnohodnotnému životu.

Osnova

- Pojem sport pro všechny a jeho poslání.Výkon a prožitek. - Druhy zdravotního oslabení. Formy zdravotní tělesné výchovy a sportu pro všechny. - Specifika jednotlivých forem, jejich přizpůsobení pro zdravotně oslabené. - Metodika práce se zdravotně oslabenými.- Cvičení s vlastním tělem a s náčiním: na velkých míčích, cvičení pro zdravá záda, Body and mind – Pilates, Power yoga, strečink a relaxace, cvičení na balančních plošinách, na Bosse, s Flexibary, s gumovými adaptery a gumovými pásy. - Cvičení v posilovně. - Indoorcycling a Cardio fitness cvičení na aerobních trenažérech - veslařské trenažéry Concept 2, orbitreky, stacionární kola, bicyklové ergometry, steppery, chodecké pásy, kranking - Nordic walking. - Zdravotní a kondiční plavání. Aqua fitness a aquagymnastika– pohybové aktivity ve vodě. - Praktická výuka - vhodné druhy pohybových aktivit a modifikace pohybových aktivit podle aktuálního zdravotního stavu jedince, jeho specifických potřeb. Tvorba programů pro aktivní způsob života populace při zdravotních omezeních.

Literatura

BENEŠOVÁ,M.: Cvičení ve vodě.Praha, ASPV, 1995. 69 s. (CS)KOLEKTIV VN BRNO – REHABILITAČNÍ ODD.: Cvičení pro zdraví.: Brno,KÖCK sport s.r.o., 2004, 40 s. (CS)HRAZDÍROVÁ,Z.: Zdravotní gymnastika. Praha, UK Karolinum, 2005. 91 s. ISBN 80-246-0931-2. (CS)KOPŘIVOVÁ,J., KOPŘIVA,Z.: Význam vyrovnávacích cvičení v životě člověka.. Brno, SOKOL Brno 1 Studio pohybových aktivit, 1997, 61 s. (CS)RAŠEV,E.: Škola zad. Praha, Direkt, 1992, 222 s. ISBN 80-900272-6-1. (CS)WINNICK,J. Adapted Physical Education and Sport 5th Edition. Human Kinetics. 2011. ISBN-13: 9781450412926 (EN)ROKYTA,R., KŘÍŽ,N., BUŘITOVÁ,J., MOJŽÍŠOVÁ,L.: Rehabilitační metoda Ludmily Mojžíšové očima fyziologa. Praha, UK, 1992. 107 s. ISBN 80-85467-68-2. (CS)SRDEČNÝ,V. a kol.: Tělesná výchova zdravotně oslabených.Praha, SPN, 1977, 256 s. (CS)

Požadavky

Prakticky aplikované vědomosti a dovednosti z absovovaných tělovýchovných přemětů a předmětů bioloicko-lékařských v rámci bakalářského studia.

Garant

Mgr. Jana Šopíková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Šopíková, Ph.D.