Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sportovní a tělovýchovné lékařství, traumatologie a první pomoc (FP-TstlP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-TstlP - Sportovní a tělovýchovné lékařství, traumatologie a první pomoc, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je pochopit význam specifického oboru, který je velmi úzce navázán na člověka a pohyb a naučit se poznatky tohoto oboru využívat v praxi (poradenská a konzultační činnost). Předmět poskytuje studentům vědomosti o příčinách, prevenci a předlékařském vyšetření úrazů ve sportu a poskytnutí první pomoci.

Osnova

Hrazdira - Úvod do tělovýchovného lékařství (koncepce, náplň, specializace, vztah k ostatním oborům).Tomášková - Posuzování k TV a sportu (preventivní prohlídky, biologický věk, predikce výšky).Tomášková - Metodika zátěžového vyšetřování ve sportovní medicíněTomášková - Význam pohybové aktivity pro zdraví člověka.Hrazdira - Vývojová antropologie a kineziologie (somatotyp). Sportovní aktivita v souvislosti s různým věkem a pohlavímTomášková - Kardiologická problematika sportující populace.Tomášková - První pomoc, resuscitace, obvazová technika.Tomášková - První pomoc, resuscitaceMartinková - Sportovní ortopedie a traumatologie. Léčebná rehabilitace ve sportovní medicíně.Martinková - Zdravotní problematika in- a outdoorových sportů, poškození sportemHrazdira - Zdravotní zabezpečení sportovních akcí. Antidopingová a farmakologická problematika ve sportu.Tomášková - Shrnutí tématu, příprava ke zkoušce - Ve cvičeních se bude procvičovat odpřednášená látka se zaměřením na klíčové oblasti daného tématu a na praktické dovednosti při PP. Studenti získají doporučení pro samostudium - příprava na kontrolní průběžný test, na zpracování seminární práce a na závěrečnou zkoušku.Seminární práce - zpracování zadaného tématu na výuce ve druhém výukovém týdnu.Výuka: v blocích - nepravidelnáHrazdira přednášky úterý 8:00 - 10:00Tomášková př.+cv. čtvrtek 16:00 - 19:00Martinková př.+cv. čtvrtek 16:00 - 19:00Výuka v uvedených rozvrhových blocích je nepravidelná. Termíny budou upřesněny na první výukové jednotce a budou zveřejněny v aktualitách předmětu.

Literatura

KUČERA, M., DYLEVSKÝ, I. Sportovní medicína. 1.vyd.Praha:Karolinum,2002.199 s. ISBN 80-7169-725-7 (CS)NOVOTNÝ, J., SEBERA, M., HRAZDÍRA, L, NOVOTNÁ, M. Kapitoly sportovní medicíny. 1.vyd.Brno : Paido/FSpS MU,2003. Forma CD. (CS)MOSTER, R. Sportovní traumatologie. I. vyd. Brno: MU, 1997. 76 s. ISBN 80-210-172-1 (CS)PYŠNÝ,L. Doping. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1702-6 (CS)

Požadavky

Vědomosti získané při studiu předmětů Tělesná kultura, Psychologie tělesné kultury, Anatomie, Fyzologie a Fyziologie zátěže.

Garant

doc. MUDr. Luboš Hrazdira, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Luboš Hrazdira, CSc.