Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělesná kultura (FP-TtkP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-TtkP - Tělesná kultura, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíle předmětu jsou zaměřeny na osvojení si vědomostí o významu pohybových aktivit pro člověka a osvojení si vědomostí o pohybových předpokladech člověka.

Osnova

- Společnost a kultura. Masová komunikace. Společenská struktura. Sociální nerovnost. - Občanská společnost. Tradiční společenské instituce. Globalizace. Sport a společnost. Stárnutí společnosti. Člověk, prostředí a výchova. Sociální psychologie. - Vymezení pojmu tělesná kultura. Tělesná kultura a společnost. Význam tělesné kultury, cíl a úkoly tělesné kultury, systém tělesné kultury. Vznik a vývoj TK(historie). Současné trendy v tělesné kultuře. Organizace sportu a tělesné výchovy v ČR a zahraničí, systémy tělesné výchovy. - Pohybové aktivity a jejich formy (tělesná výchova, pohybová rekreace,sport). Tělesná cvičení, pohybová struktura, pohybový návyk. - Formy tělesné výchovy. Tělovýchovný proces a jeho formy. - Pohyb, zdraví a volný čas (Zdravý životní styl - wellness fitness, Civilizační choroby a pohyb tj.pohybové aktivity při zdravotním omezení, Pohybové aktivity dětí a mládeže, Sport v aktivním věku, Pohybové aktivity seniorů, Zdravotní a léčebná TV). - Vymezení pojmu hygiena tělovýchovného procesu. - Zdraví jako optimální stav tělesné, duševní a sociální pohody. - Základní hygienické návyky, význam a zabezpečení základních hygienických norem na sportovištích. - Cvičení nejsou součástí tohoto předmětu.

Literatura

HODAŇ, B. Tělesná kultura, sociokulturní fenomén: Východiska a vztahy. Olomouc,UP, 2000, 235 s. ISBN80-244-0201-7. (CS)MUŽÍK,V., KREJČÍ ,M. Tělesná výchova a zdraví, Hanex Olomouc, 1997. 144 s. ISBN 80-85783-17-7. (CS)NOVOTNÝ, F.: Stručný přehled dějin tělesné výchovy a sportu. Vydání 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 2006. 94 s. ISBN 80-7044-833-4. (CS)RABUŠIC,L. Česká společnost stárne.Brno : Masarykova univerzita. (CS)SEKOT, A. Sport a společnost. Brno : Paido, 2003. (CS)ŘEZÁČ, J. Sociální psychologie. Brno:Paido,1998.ISBN 80-85931-48-6. (CS)SEKOT, A. Kapitoly ze sportu . Brno : Paido 2004 (CS)SOMER,J. Dějiny sportu.Praha:Fontána, 2003. (CS)SEKOT, A.. Sociologie v kostce. Brno:Paido,2006.ISBN 80-7315-126-X. (CS)TINTĚRA, J. Hygiena tělesné výchovy pro posluchače odborného studia TV. Praha, SPN, 1984, 264 s. (CS)

Požadavky

Základní orientace v společensko-vědních oborech na středoškolské úrovni.

Garant

doc. PaedDr. Emil Řepka, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Emil Řepka, CSc.