Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy gerontologie (FP-TzgP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-TzgP - Základy gerontologie, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s principy celostního přístupu, s odlišnostmi diagnostiky a terapie chorob ve stáří, s komplexním geriatrickým vyšetřením a jeho důsledky pro plánování další celostní péče v rámci snahy o maximální udržení potenciálu soběstačnosti a schopnosti nemocného setrvat za důstojných podmínek ve vlastním prostředí.

Osnova

Osnovy přednáška1. Geriatrie a gerontologie, teorie stárnutí2. Poruchy spánku ve stáří. 3. Bolest ve stáří4. Poruchy výživy ve stáří. 5. Poruchy vnitřního prostředí ve stáří6. Poruchy termoregulace ve stáří. 7. Geriatrický maladaptační syndrom, syndrom zanedbávání seniorů8. Pitný režim ve stáří 9. Kardiovaskulární systém ve stáří10. Dýchací systém ve stáří11. Trávicí systém ve stáří12. Pohybový systém ve stáří13. Jak stárnout úspěšněji14. Imunitní systém a infekční choroby ve stáří. Smyslové orgány ve stáří15. Geriatrická léčebná RHBOsnovy cvičenígeriatrické funkční vyšetření, testování kognitivních funkcí, plán intervencí, plán léčby, plán rehabilitace, dlouhodobý plán aktivit

Literatura

KALVACH,Z. ZADÁK, Z., JIRÁK, Z et al. Geriatrie a gerontologie.Praha : Grada-Publishing. 861s. (CS)KUBEŠOVÁ,H. Vnitřní lékařství pro bakalářské studium ošetřovatelství III. díl – geriatrie (CS)MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ H., Akutní sstavy v geriatrii, Galén 2009 (CS)TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. Praha : Galén, 2005, 270s (CS)TOPINKOVÁ E., Obrazový atlas chorobných stavů, Grada Avicenum, 2006 (CS)

Požadavky

Vědomosti získané během předcházejícího studia.

Garant

prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc.