Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výživy a nutraceutika (FP-TzvnP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-TzvnP - Základy výživy a nutraceutika, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je pochopit význam výživy a pitného režimu pro lidské zdraví a získat i praktické vědomosti o způsobu hodnocení výživy.

Osnova

Základy výživy - Základní pojmy z oblasti vědy o výživě. Stručná anatomie a fyziologie orgánů trávicího traktu. - Orgány trávicího traktu - pokračování. Přehled fyziologie trávení a vstřebávání živin. Žlázy spjaté s trávící soustavou (játra, pankreas). - Mechanismy resorbce živin. Detoxikační mechanismy. Vylučování látek z těla (ledviny).- Esenciální faktory výživy - metabolismus bílkovin, sacharidů, lipidů.- Voda, minerální látky, stopové prvky.- Vitamíny.- Onemocnění související s výživou (civilizační choroby) a prevence, biologicky aktivní látky v prevenci civilizačních chorob.- Potravinové skupiny, výživové dávky, výživa specifických skupin populace. Alternativní způsoby výživy.- Alergie z potravin.- Výživa při vývoji a růstu, výživa a sport, doplňky stravy.Nutraceutika - Základní pojmy a definice, klasifikace nutraceutik. Zdroje nutraceutik. - Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika. - Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny. Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty.- Aminokyseliny a oligopeptidy. - Přírodní antioxidanty a vitaminy. - Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina. - Funkční potraviny - Ve cvičeních se bude procvičovat odpřednášená látka se zaměřením na klíčové oblasti daného tématu. Studenti získají praktické dovednosti k zhodnocení stavu výživy - bilance energetického příjmu. Doporučení pro samostudium - příprava na závěrečnou zkoušku.

Literatura

Functional Dairy Products:Edited by: Saarela, M.,2007 (EN)Functional Foods:Edited by: Gibson, G.R.; Williams, C.M. ,2000 (EN)Handbook of nutraceuticals and functional foods: edited by Wildman, Robert E.C, 2001 (EN)INSEL, P., Turner R.E.,Ross D.: Discovering nutrition, Jones and Bartlett Publishers, Inc. ,2003, USA (EN)GROPPER,S.,S. The Biochemistry of human nutrition. Wadsworth. 200. ISBN 0-534-51543-6 (EN)Modifying Lipids for Use in Food:Edited by: Gunstone, Frank D.,2006 (EN)MURRAY, R., K., GRANNER, D., K.:Harperova biochemie, nakladatelství H &H, 2001 (CS)PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J.:Základy výživy a výživová politika,VŠCHT Praha, 2002 (CS)VELÍŠEK,J: Chemie potravin, díl1-3,Ossis,Tábor 2002 (CS)VODRÁŽKA, Z.: Biochemie, Academia,Praha 1999 (CS)SVAČINA,Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing. 2008. ISBN 978-80-247-2256-6 (CS)

Požadavky

Základní vědomosti z fyziologie člověka.

Garant

Mgr. Dana Vránová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dana Vránová, Ph.D.