Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Civilní procesní právo (FP-UcppK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-UcppK - Civilní procesní právo, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s průběhem civilního soudního řízení včetně výkonu rozhodnutí a exekucí prostřednictvím soudních exekutorů. Studenti by si měli rovněž osvojit znalosti z oblasti konkursního řízení jako praktického způsobu řešení insolvence dlužníka. Pozornost bude zaměřena rovněž na postavení správce konkursní podstaty. Studenti se seznámí s právní úpravou insolvenčního řízení, oddlužením.

Osnova

- Občanské soudní řízení - soustava soudů, pravomoc a příslušnost soudů, účastníci řízení, zastoupení - Činnost soudu před zahájením řízení, průběh soudního řízení na 1. stupni, žaloba, dokazování - Typy soudních rozhodnutí, náklady řízení - Opravné prostředky řádné a mimořádné - Soudní výkon rozhodnutí a exekuce prostřednictvím soudních exekutorů - Rozhodčí řízení- Insolveční zákon - základní pojmy, projednání úpadku a rozhodnutí o něm, insolvenční správce, věřitelské orgány, moratorium, konkurs, oddlužení, reorganizace- Majetková podstata, věřitelé a uplatňování pohledávek, neplatnost a neúčinnost právních úkonů- Konkursní řízení - Oddlužení

Literatura

HENDRYCH,D. a kol.: Právnický slovník. 2. rozšířené vydání. Praha. C.H.BECK 2003. 1340 s. ISBN 80-7179-740-5zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řádMADAR, Z. a kol.: Slovník českého práva 1. a 2. díl: A-O a P-Z. 1. vydání. Praha. Linde 1995. 1390 s. ISBN: 80-85647-62-1zákon č. 120/2001 Sb. ČR, o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád)zákon č. 182/2006 Sb., insolvenční zákonzákon č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů

Požadavky

Všeobecný přehled v rozsahu znalostí středoškolského studia. Znalost základních právních pojmů občanského, obchodního práva a pracovního práva, znalost práce s právními předpisy.

Garant

Mgr. Helena Musilová

Vyučující

Mgr. Helena Musilová