Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozpočetnictví a kalkulace (FP-UrkP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-UrkP - Rozpočetnictví a kalkulace, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pochopení významu členění nákladů, získání znalostí spojených se sestavováním a využíváním kalkulací jak v oblasti teoretické tak na úrovni praktických aplikací, .Získaní teoretických a praktické dovedností potřebných pro tvorbu a kontrolu dlouhodobých a krátkodobých rozpočtů a rozpočtů režijních nákladů)

Osnova

Základní tématická náplň je následující:- Úvod do předmětu, - Náklady a výnosy, jejich význam a členění .- Kalkulace, - základní pojmy(kalkulace,metoda kalkulace), -vymezení předmětu kalkulace, - kalkulace plných a neúplných nákladů,- přičítání nákladů předmětu kalkulace (přímé náklady, nepřímé náklady, metody výpočtu nepřímých nákladů na jednici výroby), - struktura nákladů v kalkulaci - kalkulační vzorce, - uplatnění kalkulace, - kalkulační systém(obecné schéma,kalkulační systém v širším a užším pojetí), - členění kalkulací(předběžné,propočtové, plánové, operativní,výsledné, specifické)- Rozpočty, (- základní pojmy, - úkol, význam, kontrola, hlediska členění/druhy rozpočtů, - zásady a metody sestavování rozpočtů, - dlouhodobé rozpočty jejich sestavování, - krátkodobé rozpočty a jejich sestavování,- rozpočty režijních nákladů a metody jejich sestavování, - kontrola plnění rozpočtů, - behaviorální aspekty rozpočtových prací.Obsahem cvičení je procvičování přednášených témat, řešení příkladů a zpracování případových studií individuálně i skupinově.

Literatura

KRÁL, B. a kol.: Manažerské účetnictví. 3. vyd. Praha: Management Press, 2010. 660 s. ISBN 978-80-7261-217-8.FIBÍROVÁ, Jana, ŠOLJAKOVÁ, Libuše, WAGNER, Jaroslav. Nákladové a manažerské účetnictví. 1. vyd. Praha : ASPI, 2007. 432 s. ISBN 978-80-7357-299-0. (CS)HANUŠOVÁ, H.: Vnitropodnikové účetnictví.Akademické nakladatelství CERM, s.r.o. Brno, 2007, s.120. ISBN 978-80-214-3373-1 (CS)

Požadavky

Základní znalostí z oblasti finančního účetnictví (principy účtování, základy účtování obecně i na úrovni konkrétních účetních případů, znalost účetních výkazů), obecné znalosti z mikroekonomie a ekonomiky podniku.

Garant

Ing. Helena Hanušová, CSc.

Vyučující

Ing. Helena Hanušová, CSc.