Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika podniku (FP-Vep1P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-Vep1P - Ekonomika podniku, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Otázky na ZK - EKO podniku Neznámý 24.10.2020 12:21 9

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními teoretickými znalostmi z ekonomiky podniku. Zabývá se výstavbou, fungováním a činnostmi podniku. V přenáškách je podtržen ekonomický aspekt dané problematiky a je kladen důraz na osvojení odborné terminologie.

Osnova

Přednášky:- Základní kategorie podnikové ekonomiky.Podstata, cíle a funkce podniku.Řízení podniku- management, corporate governance. Podnikatelský plán.Typologie podniku. Okolí podniku. - Rozvaha.Majetek a kapitál.Pracovní a čistý kapitál.Likvidita.Zadluženost. Optimální kapitálová struktura.- Oceňování majetku a závazků.- Výkaz zisku a ztráty.Výnosy a náklady, výsledek hospodaření a jejich vzájemné vazby.- Operativní výkonnost podniku.Rentabilita vlastního kapitálu(ROE),rentabilita aktiv (ROA),rentabilita tržeb (ROS),rentabilita investovaného kapitálu (ROCE). - Finanční řízení podniku.Dlouhodobé a krátkodobé financování.Řízení oběžného majetku.Finanční analýza.Finanční plánování.- Investiční řízení podniku.Časová hodnota peněz. Plánování a klasifikace investic.Hodnocení efektivnosti investic.- Ekonomické rozhodování. Klasifikace nákladů a výnosů.Kalkulace. - Manažerské pojetí nákladů. Vztah mezi ziskem,objemem výroby, cenou a náklady- Bod zvratu.Rozpočty.- Kontrolní nástroje ekonomického řízení.Finanční účetnictví.Rozbory.Interní audit.- Základní podnikové činnosti.Personalistika.Výroba.Nákup.- Marketing.Obchod.Reklama.- Shrnutí.Cvičení:Každé cvičení navazuje na předchozí přednášku s důrazem na praktické procvičování jednotlivých témat přednášek1.,2. Založení podniku-podnikatelský záměr (základní struktura). Majetek a kapitál. Rozvaha. Pracovní a čistý kapitál. Náklady na kapitál WACC).Likvidita.Zadluženost.3.,4. Výkaz zisku a ztráty. Struktura a výpočet výsledku hospodaření. Výkonnost podniku-ROE,ROI,ROA,ROS,ROCE.5.,6. Finanční činnost-obratový cyklus peněz.Ŕízení zásob,pohledávek.CASH FLOW.Investiční činnost-časová hodnota peněz, DN,IR, ČSH,VVP. Ekonomická přidaná hodnota -EVA.7.,8. TEST I.Kalkulace úplných nákladů (dělením, s poměrovými čísly, přirážková). Cenová kalkulace.Bod zvratu. Sestavení rozpočtu.9.,10.Personalistika - výpočet mzdy.Výpočet produktivity práce.11.,12. TEST II.Zápočet.

Literatura

Meluzín, T. Základy ekonomiky podniku. Brno: CERM, 2007. 2 vyd. ISBN 978-80-214-3472-1. (CS)Synek, M. a kol. Podniková ekonomika. 3. vydání Praha: C. H. BECK, 2002. 479 s. ISBN 80-7179-736-7. (CS)

Požadavky

Předpokládají se všeobecné ekonomické znalosti.

Garant

doc. Ing. Tomáš Meluzín, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D.Ing. Markéta Součková