Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděpodobnost a statistika 2 (FP-Vps2P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-Vps2P - Pravděpodobnost a statistika 2, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení studentů oboru Matematické modely v ekonomii s teoretickými základy regresní analýzy a s reálnými aplikacemi regresních metod v technické praxi.

Osnova

Náhodný vektor, momentové charakteristiky.Podmíněné rozděleníCharakteristická funkce.Vícerozměrné normální rozdělení - vlastnosti.Rozdělení kvadratických foremLineární regresní model (LRM) a odhady parametrů v LRMTestování statistických hypotéz o parametrech LRMSpeciální případy LRM – regresní přímka, regresní parabola, polynomická regrese, ANOVA modelyVážená regrese, úvod do regresní diagnostiky a linearizovatelné modely.Korelační analýza.Testy dobré shody se známými i neznámými parametryÚvod do analýzy kategoriálních dat (kontingence, test chí-kvadrát, intenzity závislosti, Fisherův test).

Literatura

Anděl, J.: Matematická statistika. Praha : SNTL, 1978.Karpíšek, Z.: Matematika IV. Statistika a pravděpodobnost. Brno : FSI VUT v CERM, 2003.Anděl, J.: Statistické metody. Praha : Matfyzpress, 1993.Montgomery, D. C. - Runger, G.: Applied Statistics and Probability for Engineers, John Wiley & Sons, New York. 1994.Lamoš, F. - Potocký, R.: Pravdepodobnosť a matematická štatistika. Bratislav : Alfa, 1989.Hebák, P. et al.: Vícerozměrné statistické metody (1), (2). Praha : Informatorium, 2004, 2005.Zvára, K.: Regrese. Praha: Matfyzpress. 2008.

Požadavky

Základy popisné statistiky, teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky.

Garant

doc. Mgr. Zuzana Hübnerová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Zuzana Hübnerová, Ph.D.