Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy podnikové ekonomiky (FP-ZPE-CZV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-ZPE-CZV - Základy podnikové ekonomiky, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními teoretickými znalostmi z ekonomiky podniku. Zabývá se výstavbou, fungováním a činnostmi podniku. V přenáškách je podtržen ekonomický aspekt dané problematiky a je kladen důraz na osvojení odborné terminologie.

Osnova

Přednášky:1. Základní kategorie podnikové ekonomiky.Podstata, cíle a funkce podniku. Řízení podniku-management, corporate governance.Typologie podniku. Okolí podniku. 2. Rozvaha.Majetek a kapitál.Pracovní a čistý kapitál.Likvidita.Zadluženost. Optimální kapitálová struktura.3. Oceňování majetku a závazků.4. Výkaz zisku a ztráty.Výnosy a náklady, výsledek hospodaření a jejich vzájemné vazby.5. Operativní výkonnost podniku.Rentabilita vlastního kapitál (ROE),rentabilita aktiv (ROA),rentabilita tržeb (ROS),rentabilita investovaného kapitálu (ROCE). 6. Finanční řízení podniku.Dlouhodobé a krátkodobé financování. Řízení oběžného majetku.Finanční analýza.Finanční plánování.7. Investiční řízení podniku.Časová hodnota peněz. Plánování a klasifikace investic. Hodnocení efektivnosti investic.8. Ekonomické rozhodování. Klasifikace nákladů a výnosů. Kalkulace. 9. Manažerské pojetí nákladů. Vztah mezi ziskem,objemem výroby, cenou a náklady-Bod zvratu.Rozpočty.10. Kontrolní nástroje ekonomického řízení.Finanční účetnictví. Rozbory. Interní audit.11. Základní podnikové činnosti. Personalistika. Výroba. Nákup.12. Marketing. Obchod. Reklama. 13. Shrnutí.

Literatura

WŐHE,H., KISLINGEROVÁ, E. (2007) Úvod do podnikového hospodářství. 2.vyd. Praha:C.H.Beck. 923 s. ISBN 978-80-7179-897-2. (CS)SYNEK, M., KISLINGEROVÁ, E. a kol. (2010) Podniková ekonomika. 5.vyd. Praha:C.H.Beck. 502 s. ISBN 80-7400-336-3. (CS)SYNEK, M. a kol. (2010) Manažerská ekonomika. 5.vyd. Praha: Grada Publishing, a.s. 480s. ISBN 978-80-247-3494-1. (CS)Mikovcová,H,Scholeová,H. (2006) Podniková ekonomika pro bakalářské studium.Plzeň:Aleš Čeněk.ISBN 80-868-987-84. (CS)

Požadavky

Předpokládají se všeobecné ekonomické znalosti.

Garant

doc. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D.