Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie (FSI-1CH-A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-1CH-A - Chemie, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základních poznatků z oblastí chemických věd pro jejich další využití a rozvíjení v materiálovém inženýrství procesním inženýrství a dalších vědních disciplínách.

Osnova

Hmota a energie. Prvky, sloučeniny; základní chemické zákony. Složení a struktura chemických látek. Atomy, molekuly, ionty. Kvalitativní a kvantitativní stránka chemických reakcí. Energetika chemických reakcí. Základy termodynamiky.Skupenské stavy. Plyny, kapaliny, pevné látky. Disperzní soustavy. Roztoky.Základy elektrochemie. Zdroje elektrického proudu. Koroze.Vybrané kapitoly z anorganické chemie.Významné chemické výroby. Prvky nekovové, kovové. Přehled vlastností, výroby a využití kovů. Vybrané kapitoly z organické chemie. Výroba, vlastnosti a použití plastů a kompozitních materiálů. Chemie a životní prostředí.

Literatura

J.E.Bredy,J.R.Holum: Chemistry. The Study of Matter and Its Changes, , 0Brandštetr J. a kol.: Chemie-pro studium na FS VUT, , 0Jiří Vacík a kol.: Přehled středoškolské chemie, , 0L.Kosina, V.Šrámek: Chemie, , 0P.Silný, B.Brestenská: Prehlad chémie, Vol.1.,2., , 0L.Kosina, V.Šrámek: Chemické výpočty a reakce, , 0

Požadavky

Základní chemické znalosti v rozsahu odpovídající výuce na střední technické škole.

Garant

Ing. Petr Dzik, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Dzik, Ph.D.