Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pružnost a pevnost II (FSI-5PP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-5PP - Pružnost a pevnost II, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Pružnost a pevnost II je poskytnutí základních představ o možnostech řešení problémů, přesahujících oblast prutových soustav.Jsou popsány výpočtové postupy jak klasické, využívající metod matematické analýzy, tak numerické (MKP), doplněny o metody experimentální. Dále je kladen důraz na posouzení výpočtových/experimentálních výsledků z hlediska možných mezních stavů.Tento předmět je zařazen jako povinně volitelný ve 3. ročníku obecného bakalářského studia. Jeho volba (nebo volba jeho anglické verze) je doporučena v případě, že student hodlá volit obor M-ADI, M-ENI, M-FLI, M-IMB, M-MET či M-VSR.

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

Ondráček,E., Vrbka,J., Janíček,P., Burša,J.: Mechanika těles - pružnost a pevnost II, VUT Brno, 2006Janíček,P., Petruška,J.: Úlohy z pružnosti a pevnosti II, VUT Brno, 1991Němec,J., Dvořák,J., Höschl,C.: Pružnost a pevnost ve strojírenství,SNTL Praha, 1989Timoshenko,S.P., Woinowsky-Krieger,S.: Theory of Plates and Shells,McGraw-Hill, Singapore, 1987.Shigley a kol.: Konstruování strojních součástí, VUTIUM Brno, 2010. Seed,G.M.: Strength of Materials, Saxe-Coburg Publications, 2000

Požadavky

Z matematiky jsou nutné znalosti z oblasti lineární algebry, maticového počtu, funkce jedné a více proměnných, diferenciálního a integrálního počtu a diferenciálních rovnic obyčejných i parciálních. Dále je vyžadována znalost práce se softwarem Maple. Z mechaniky těles jsou nezbytné znalosti v rozsahu odpovídajícím kurzu Statika (především sestavování rovnic statické rovnováhy a uvolňování vazeb) a PPI - zvládnutí základních pojmů pružnosti (tenzory napětí a přetvoření), teorie pružnosti prutů, podmínky mezních stavů.

Garant

prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc.Ing. Zdeněk Majer, Ph.D.Ing. Jan Poduškadoc. Ing. Tomáš Profant, Ph.D.Ing. Oldřich Ševeček, Ph.D.prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D.