Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Energie a emise (FSI-9EAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-9EAE - Energie a emise, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači se naučí aplikovat teoretické znalosti na konkrétní praktické případy. Naučí se pracovat s odbornou literaturou. Seznámí se s nejnovějšími metodami v daném oboru a se způsoby, jak je aplikovat. Uvědomí si nutnost součinnosti resp. týmové práce. Vyzkouší si řešení praktických problémů z různých oblastí daného oboru.

Osnova

1. Úvod: spotřeba energie, škodlivé emise a odpady v procesním průmyslu.2. Možnosti redukce spotřeby energie, teplosměnné sítě, ext.energ.zdroje.3. Integrace procesů a metody její realizace. Metodika 'Pinch Analysis'.4. Termodynamická analýza, kompozitní křivky, PINCH.5. Analýza energetických a investičních nákladů, 'targeting'.6. Návrh teplosměnné sítě pro redukci spotřeby energie a celk. nákladů.7. Externí energ.zdroje,integrace tepel.strojů,lok. a globální emise.8. Nový návrh a rekonstrukce za účelem redukce spotř. energie a emisí.9. Energetické manažerství a trvale udržitelný rozvoj.10. Kogenerace a její využití v procesním průmyslu (principy, význam).11. Znečišťování ovzduší: škodlivé emise, určování koncentrací, legislativa.12. Energetické využití odpadů jako proces.13. Simulační výpočty (bilanční výpočty uzlů spalovny, spalování).

Literatura

Linnhoff B. et al.: User Guide on Process Integration for the Efficient Use of Energy, IChemE, Rugby, U.K. (1982), latest updated reprint (1994).Stehlík P.: Integrace procesů a její význam pro redukci spotřeby energie a emisí, nakl. PI, ed. MAPRINT (1995).Groda B.-Oral J.: Technika zpracování odpadů, MZLU Brno (1995).Smith R.: Chemical Process Design, McGraw-Hill (1995).Skála Z.: Ekologie v energetice, PC-DIR Brno (1994).Hewitt G. F.-Shires G. L.-Bott T. R. : Process Heat Transfer, CRC Press (1998).

Požadavky

Tepelné pochody

Garant

prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c.

Vyučující

prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c.