Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická normalizace (FSI-9TNE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-9TNE - Technická normalizace, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky předmětu je objasnění složité struktury technických předpisů a specifikací v návaznosti na činnosti technické harmonizace zejména po vstupu ČR do EU, normalizační systémy ČR a EU.

Osnova

1. Národní, evropská a mezinárodní dimenze technické normalizace.2. Subjekty technické normalizace na evropské (CEN, CENELEC, ETSI) a mezinárodní (ISO, IEC) úrovni.3. Právní a technický výklad nezávaznosti (závaznosti) TN.4. Zavádění evropských a mezinárodních norem do systému českých technických norem (ČSN) – období souběžné platnosti.5. Technické normalizační komise (TNK).6. Organizace a výkon technické normalizace v průmyslovém podniku.7. Technická normalizace v rámcových programech EU.

Literatura

Suhag, L.H.: Engiemetring Drawing, New York, Ronald Press, 1942Kolektiv: technická normalizace v pojetí zákona č. 22/1997, Vorlag Doshofer, 2001Normalizace v pojetí AO "Národní informační středisko pro podporu jakosti", Praha, 2004

Požadavky

Prerekvizity – výčet věcí, které musí student znát před studiem daného předmětuZnalost základních principů a metod technické normalizace (TN). Přínosy TN v technické praxi z hlediska odstraňování technických překážek obchodu, bezpečnosti a ochrany zdraví osob i životního prostředí a jakosti výrobků.

Garant

doc. Ing. Alois Fiala, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Alois Fiala, CSc.