Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tepelné pochody a zařízení pro výměnu tepla (FSI-9TPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-9TPZ - Tepelné pochody a zařízení pro výměnu tepla, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Účel a cíle výuky předmětu "Tepelné pochody" jsou následující:- Poskytnout studentům základní teoretické znalosti z dané oblasti- Získané znalosti mají přímou návaznost na řešení praktických problémů- Naučit studenty orientovat se v odborné literatuře, především zahraniční- Zaměřit se na dokonalé zvládnutí základních zákonitostí a porozumění dané problematice.

Osnova

1. Význam tepelných pochodů v proc. inž., souvislost teorie a aplikací.2. Základní rozdělení zařízení pro výměnu tepla, přehled literatury. 3. Základní výpočtové vztahy pro navrhování výměníků tepla.4. Výměníky tepla se svazkem trubek v plášti (TVT)-popis,výp.principy.5. TVT - pokračování: výpočtové metody, tepelné a hydraulické výpočty.6. TVT - pokračování: korekční faktory, metoda Bell-Delaware a její apl.7. TVT - pokračování: návrhový a kontrolní výpočet, algoritmy výpočtů.8. Deskové výměníky tepla (popis, použití, výhody, výpočet).9. Kompaktní výměníky tepla (popis, použití, výhody, výpočet).10. Vzduchové chladiče (popis, použití, výhody, výpočet). Spec. výměníky.11. Výměníky tepla s dvoufázovým prouděním, var, kondenzace.12. Optimalizace výměníků, kontrola funkce, zanášení, ověř.výp.vztahů.13. Procesní pece (ohřevné a reakční pece, popis, použití, výpočty).

Literatura

Stehlík P. - Kohoutek J.-Němčanský J.: Tepelné pochody. Výpočet výměníku tepla., VUT Brno (1991).G. F. Hewitt (executive editor): Heat Exchanger Design Handbook 1998, Begell House, New York (1998).E. U. Schlunder: VDI-Waermeatlas, 6th edn., VDI Verlag GmbH, Düsseldorf (1991).Stehlík P.: Termofyzikální vlastnosti. Tepelné pochody. Teoretické základy oboru., VUT Brno (1992)Hewitt G. F.- Shires G. L.-Bott T. R.: Process Heat Transfer, CRC Press (1998)Stehlík P.: Integrace procesů a její význam pro redukci spotřeby energie a emisí - Základní principy, MAPRINT (1995)

Požadavky

TermomechanikaHydrodynamika

Garant

prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c.

Vyučující

prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c.