Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy vědecké metrologie a řízení jakosti (FSI-9ZVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-9ZVM - Základy vědecké metrologie a řízení jakosti, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubit znalosti z daného oboru získané v základním studiu na vysoké škole tak, aby doktorandi byli schopni samostatného řešení kon- krétních vědeckých úkolů v této oblasti.

Osnova

1.Základy matematické statistiky. Základní typy rozdělení náhodných veličin.2.Chyby měření. Chyby náhodné, systematické. Metody zjišťování a korigování chyb.3.Přesnost měření. Charakteristiky přesnosti. Vyjadřování nejistot měření.4.Statistická interpretace výsledků měření.5.Způsobilost kontrolních procesů.6.Hodnocení jakosti měřidel.7.Měření základních fyzikálních veličin.8.Hodnocení struktury povrchu.9.Kontrola ozubení.10.Kontrola úchylek tvaru a polohy pomocí laserintrferometru.11.Aplikace statistických metod pro zvyšování jakosti výrobního procesu.

Literatura

Osana,H. a kol.: Strojárska metrológia. STU BratislavaČech,J.a kol.: Strojírenská merologie. FSI VUT BrnoVačkář,J. a kol._: Jakost a strojírenská metrologie. FSI VUT BrnoChudý,V. a kol.: Meranie technických veličin. STU BratislavaAnděl,J.: Statistické metody. MATFYZPRESS,PrahaPalenčár,R.: Modely merania prizabezpečovaní kvality. ES SVŠT,Bratislava

Požadavky

Základy metrologie. Základy vysokoškolské matematiky. Základy matematické statistiky. vysokoškolská fyzika.

Garant

doc. Ing. Jiří Pernikář, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Pernikář, CSc.