Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslová metrologie (FSI-DPM-K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-DPM-K - Průmyslová metrologie, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Průmyslová metrologie je seznámit studenty se základními měřícími metodami, které dokáží tvůrčím způsobem uplatnit v jednotlivých technologiích.Zvláštní pozornost je věnována také praktické činnosti, citlivosti jednotlivých metod se zřetelem na aplikaci při řízení jakosti a uplatnění ISO norem.

Osnova

Přednášky: 1. Průmyslová metrologie, základní pojmy 2. Základní statistické nástroje v metrologii3. Základní metody a přístroje pro měření délek4. Základní metody a přístroje pro měření úhlů5. Základní metody a přístroje pro měření otvorů a kuželů6. Základní metody a přístroje pro měření parametrů závitů7. Geometrická přesnost vybraných součástí, základní pojmy a definice 8. Základní metody a přístroje pro měření parametrů přímosti, rovinnosti, kruhovitosti a válcovitosti9. Základní metody a přístroje pro měření parametrů ozubených kol10. Textura povrchu a její hodnocení, základní pojmy a definice11. Průmyslové přístroje a metody pro měření parametrů textury povrchu12. Měření a měřící prostředky v průmyslu13. Požadavky na metrologii v systému řízení kvalityLaboratoře a ateliéry:1. Poučení bezpečnosti práce v laboratoři, požadavky na protokoly z laboratorních cvičení2. Absolutní a inkrementální měřidla, etalony 3. Využití statistických nástrojů pro zpracování výsledků měření4. Základní metody pro měření délek/Základní metody pro měření úhlů5. Základní metody pro měření úhlů/Základní metody pro měření délek6. Základní metody pro měření otvorů/Základní metody pro měření kuželů7. Základní metody pro měření kuželů/Základní metody pro měření otvorů8. Základní metody pro měření parametrů závitů/Základní metody pro měření parametrů přímosti a rovinnosti9. Základní metody pro měření parametrů přímosti a rovinnosti/Základní metody pro měření parametrů závitů10. Základní metody pro měření parametrů kruhovitosti a válcovitosti/Základní metody pro měření parametrů ozubených kol11. Základní metody pro měření parametrů ozubených kol/Základní metody pro měření parametrů kruhovitosti a válcovitosti12. Měření parametrů textury povrchu/Hodnocení parametrů textury povrchu13. Hodnocení parametrů textury povrchu/Měření parametrů textury povrchu

Literatura

Farago, F.T.: Handbook of Dimensional Measurement (Third Edition). New York, Industrial Press Inc. 1994, 608 p. ISBN 0-8311-3053-9Čech,J. a kol.: Strojírenská metrologie, VUT FSI Brno, 2002Janíček,P.: Technický experiment, VUT Brno, 1989BUCHER, J. The Metrology Handbook. Amer Society for Quality. 2004. 544 p. ISBN-13: 978-0873896207.Sládek,Z.,Vdoleček,F.: Technická měření, VUT Brno, 1992CZICHOS, H. Springer Handbook of Metrology and Testing. 2nd. edition. Springer. 2011. 1500 p. ISBN-13: 978-3642166402.

Požadavky

Přehled o strojírenských technologiích. Základní znalosti o struktuře a vlastnostech materiálů. Principy a jednotky SI pro měření geometrických veličin (Fyzika).

Garant

doc. Ing. Róbert Jankových, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Róbert Jankových, CSc.