Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická měření (FSI-ETA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-ETA - Technická měření, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základní problematikou a legislati-vou v oblasti jakosti a metrologie z hlediska současné evropské integracetak, aby byli schopni v praxi řešit konkrétní úkoly na požadované úrovni.Úkolem předmětu je, aby studenti na základě teoretických znalostí získali přehled v oblasti praktického měření a kontroly strojírenských výrobků zejména při vyhodnocování geometrických veličin.

Osnova

1. Legislativní zabezpečení metrologie Zákon 505/1990 sb, kategorizace měřidel, povinnosti subjektů2. Základní pojmy Přesnost měření a její kvantifikace. Základy teorie chyb..3. Statistické řízení a regulace výrobního procesu. Podmínky pro zavedení SPC metody. Vedení a vyhodnocování regulačních karet. Postup při aplikaci alternativní metodě PRECONTROL.4. Měření délek. Základní měřicí metody a měřicí přístroje. Koncové měrky Kalibry Měřidla posuvná a mikrometrická, včetně jejich kontrolyMěřicí přístroje s převodem mechanickým, mechanicko-optickým, optickým,elektrickým, pneumatickým, délkoměry 5. Kontrola závitů. Dílenské metody kontroly závitů. Optické metody. 6. Kontrola ozubených kol. Dílenské metody kontroly. Kontrola evolventy. Kontrola základní rozteče.7. Souřadnicové měřicí stroje. Konstrukce a použití SMS. Kontrola přesnosti SMS.8. Kontrola struktury povrchu. Definice základních parametrů drsnosti povrchu. Měřicí metody. Měřicí přístroje9. Kontrola úchylek tvaru a polohy. Kontrola přímosti a rovinnosti. Kontrola kruhovitosti a válcovitosti. Kontrola kolmosti, rovnoběžnosti a souososti

Literatura

Vačkář,J.-Teš,V.: Řízení jakosti a metrologie, , 0Vačkář,J.-Pernikář,J.-Bumbálek,L.: Jakost a strojírenská metrologie, , 0[1] ČECH, J., PERNIKÁŘ, J., PODDANÝ, K. Strojírenská metrologie I. 4. přepracované vydání. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2009.176s. ISBN 80-214-3070-2 (CS)Vačkář,J.-Pernikář,J.-Janíček,L. : Strojírenská metrologie, , 0Chudý-Palenčák: Meranie technických veličin, , 0Kožíšek,J.: Statistické zabezpečování jakosti, , 0Nenadál,J.: Moderní systémy řízení jakosti, , 0Pernikář,J.Tykal,M.Vačkář,J.:Jakost a metrologie, část metrologie 2004 - [ editovat | zrušit platnost ]

Požadavky

Základy vysokoškolské matematiky. Základy matematické statistiky. Legislativní metrologie. Dílenské měření délek. Měřidla posuvná s mikrometrická. Kontrola měřidel. Základní pojmy mezinárodního slovníku metrologie. Kontrola ve strojírenském podniku. Základy teorie chyb měření.

Garant

doc. Ing. Jiří Pernikář, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Pernikář, CSc.Ing. Tomáš BudíkIng. Ondřej MerenusIng. Jan Šrámek