Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví (FSI-H2U-K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-H2U-K - Účetnictví, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Účetnictví je seznámit studenty se základními znalostmi zásad a způsobů účtování podvojného účetnictví pro podnikatelské subjekty.Úkolem předmětu je, aby studenti byli schopni orientovat se v oblasti ekonomicko-hospodářských operací.

Osnova

Obsah přednášek:1. Úvod do předmětu, charakteristika finančního účetnictví, právní úprava účetnictví. Účet a jeho náležitosti.2. Majetek a jeho oceňování, účtová osnova, účtový rozvrh. Rozvaha, čtyři základní změny rozvahy. Koloběh majetku na rozvahových a výsledkových účtech.3. Dlouhodobý majetek - charakteristika, oceňování, způsoby pořízení4. Dlouhodobý majetek - odpisy (účetní), vyřazování. 5. Zásoby, charakteristika, oceňování. Účtování materiálu a zboží způsobem A a B .6. Účtování o zásobách vlastní výroby. Inventarizace. 7. Účtování o krátkodobém finančním majetku ve třídě 2.8. Zúčtovací vztahy ve třídě 3 a její charakteristika. Pohledávky a závazky z obchodního styku a ostatní pohledávky a závazky.Účtování mezd a ostatních osobních nákladů. 9. Účtování o daních. 10. Účtování přechodných účtů aktiv a pasiv. Leasing. 11. Účtování o kapitálové situaci společnosti. Základní kapitál a kapitálové fondy. Výsledek hospodaření a jeho rozdělení, fondy tvořené ze zisku,rezervy.12. Účtování nákladech a výnosech ve třídě 5 a 6. 13. Účtování účetní uzávěrky, uzávěrkové operace. Účetní závěrka.Obsah cvičení:1,2 Sestavení rozvahy. Čtyři základní změny rozvahy. Základy účtování na rozvahových a výsledkových účtech. Souvztažnosti.3,4 Účtování o pořízení a vyřazení dlouhodobého majetku. Účtování o odpisovaném dlouhodobém majetku. 5,6 Účtování o zásobách, zp. A a B. Účtování o zásobách vlastní výroby. Inventarizace. 7,8 Účtování o krátkodobém finančním majetku-pokladna, ceniny,bankovní účet, úvěr. Účtování o pohledávkách a závazcích z obchodního styku, zálohové faktury.9,10 TEST I. Účtování mezd a ostatních osobních nákladů. Účtování o daních. 11,12 Účtování přechodných účtů aktiv a pasiv. Účtování o kapitálové situaci společnosti. Základní kapitál. Výsledek hospodaření a jeho rozdělení, fondy tvořené ze zisku, rezervy.13,14 Účtování nákladech a výnosech ve třídě 5 a 6. Účtování účetní uzávěrky ve třídě 7. Zápočet.

Literatura

Zákon č.563/1991 Sb. o účetnictví včetně novelizacíKOCMANOVÁ.A.Účetnictví- podvojné účetnictví v aplikaci a příkladech.1.vyd. Brno:CERM,s.r.o.,2002.s.228.ISBN 80-214-2348-X.

Požadavky

Znalost základních ekonomických pojmů z oblasti ekonomiky podniku.

Garant

doc. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdenka Volkánovádoc. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D.