Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování a recyklace odpadů (FSI-KOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-KOD - Zpracování a recyklace odpadů, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základního přehledu o jednotlivých možnostech zpracování a využití komunálních a průmyslových odpadů, jejich provozních nárocích, o výhodách a nevýhodách daných procesů z hlediska vlivu na životní prostředí a s případnými souvisejícími riziky. Seznámení s procesy, které probíhají při skládkování odpadů a při energetickém a materiálovém využití odpadů.

Osnova

Přednáška: 13 hod. nepovinnáOsnova:1. Legislativa ČR k ochraně životního prostředí. Zákon o odpadech.2. Druhy průmyslového odpadu. Druhy komunálního odpadu. 3. Druhy skládek. Rizikové faktory skládek TKO. Izolace skládek proti úniku škodlivin.4. Skládkový plyn, jeho složení. Využití a zneškodňování skládkového plynu.5. Spalování odpadů. Typy spalovacích zařízení.6. Rekultivace skládek TKO.7. Recyklace plastů.8. Recyklace skla.9. Recyklace papírů.10. Recyklace textilu.11. Recyklace kovového šrotu.12. Recyklace organického odpadu.13. Recyklace kalu z ČOV.Cvičení: 13 hod. povinnáOsnova:1. Zadávání semestrálních prací.2. Povinnosti původce odpadů.3. Identifikační list nebezpečného odpadu.4. Katalog odpadů.5. Kompostování, odpady z údržby zeleně.6. Tepelné využití odpadů.7. Spalování biomasy.8. Třídění odpadů.9. Recyklace stavebních materiálů.10. Preventivní přístup k ochraně životního prostředí – čistší produkce.11. Exkurze – A.S.A. spol. s r.o.12. Recyklace kovů.13. Prezentace semestrálních prací.

Literatura

Kiely Gerard: Environmental engineering. McGH, London 1998. ISBN: 0071164243.Plán Odpadového hospodářství ČR na roky 2015 až 2024 (CS)C. Ludwig, S. Hellweg, and S. Stucki, Municipal Solid Waste Management: Strategies and Technologies for Sustainable Solutions, Springer, 2002. (EN)Jurnik A.: Ekologické skládky. ALDA Olomouc 1999.zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech v platném zněníWeiner, Ruth F.: Environmental engineering. Elsvier. 2003. ISBN: 0750672943Aktuální legislativní normativy ČR a EU v dané oblasti

Požadavky

Základní znalosti z oblasti vzniku a zneškodňování odpadů. Základy bilancování procesů.

Garant

Ing. Martin Pavlas, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Pavlas, Ph.D.