Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologické linky zpracovatelského průmyslu (FSI-KS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-KS2 - Technologické linky zpracovatelského průmyslu, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je získání přehledu o nejdůležitějších linkách procesního průmyslu a osvojení si metodiky návrhu strojně-technologického řešení výrobní linky, jejího bilancování a komplexního posouzení vhodnosti pro daný záměr. Studenti získají schopnost posuzovat alternativní strojně-technologických řešení modelových případů zpracovatelského průmyslu Na řadě příkladů a výpočtových řešeních konkrétních průmyslových aplikací demonstrována u těchto linek problematika tvorby a komplexního posouzení jejich koncepce a možností, spolu s hodnocením možností jednotlivých zařízení a jejich vlivu na vlastnosti výrobní linky.

Osnova

1. Úvod, postavení chemického průmyslu v ČR a surovinová základna2. Základní procesy zpracování ropy a petrochemického průmyslu3. Základní petrochemické procesy a vybrané technologie chemického, potravinářského, farmaceutického a stavebního průmyslu4. Zásady pro navrhování aparátů pro jednotkové operace v chemickém průmyslu 5. Úvod do reakční kinetiky a navrhování reaktorů

Literatura

Felder R., M., Rosseau, R.,W., Elementary Principles of Chemical Processes, third edition, 2005, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken–NJ (USA), ISBN 0-471-68757-X Perry, J.: Chemical Engineers´ Handbook, Mc Graw Hill, New York, 1997Kizlink, J.: Technologie chemických látek I. a II. díl, FCH, VUT Brno, 2001Santoleri J., J., Reynolds J. and Theodore L., Introduction to Hazardous Waste Incineration“, Second Edition, 2000, John Wiley & Sons, New York, ISBN 0-471-011790-6Babinec, F.: Aplikovaná fyzikální chemie,VUT Brno, 1981Shackley, S., Gough, C., Carbon Capture and its Storage, An Integrated Assessment, 2006, Ashgate Publishing Ltd, Aldershot, UK, ISBN:0 7546 4499 5

Požadavky

Základní znalosti z termomechaniky a termodynamiky, zejména znalost výpočtů tepelných projevů a podmínek rovnováhy fyzikálních a chemických dějů. Znalosti hydraulických a difuzních pochodů. Schopnost provádět stechiometrické výpočty chemických dějů.

Garant

doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc.