Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět CAD navrhování tepelných zařízení pro procesy a energetiku (FSI-KT0)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-KT0 - CAD navrhování tepelných zařízení pro procesy a energetiku, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlubší seznámení s problematikou (tepelně-hydraulického) navrhování procesních a energetických zařízení (zejména výměníků tepla různých konstrukčních typů) a možnostmi současných softwarových systémů určených pro tyto účely. Využití těchto softwarových systémů pro analýzu stávajících i návrh nových výměníků tepla a související činnosti. V předmětu se posluchači detailně seznámí s možnostmi světově uznávaných profesionálních softwarových systémů (HTRI Xchanger Suite, CHEMCAD) a jejich obsluhou.

Osnova

Cvičení s počítačovou podporou:1. Týden: Seznámení s obsahem předmětu a způsobem práce. Úvod do problematiky návrhových, kontrolních a simulačních výpočtů konvenčních výměníků tepla. Zahájení výpočtů výměníků tepla v programu CHEMCAD a ukázky souvisejících činností.2. Týden: Pokračování a prohloubení výpočtů výměníků tepla v programu CHEMCAD s ukázkami pokročilých možností a interakce s ostatními softwarovými systémy a činnostmi.3. Týden: Aspekty simulačních výpočtů výměníků tepla. Seznámení se s prostředím softwarového systému HTRI Xchanger Suite a typy jeho jednotlivých modulů. Výchozí příklady pro osvojení základní práce se softwarovým systémem (zadávání vstupních dat, možnosti programu, zobrazení výsledného protokolu apod.) 4. Týden: Seznámení s modulem Xphe – deskové výměníky tepla.5. Týden: Praktické aplikace - řešení příkladů pomocí modulu Xphe6. Týden: Seznámení s modulem Xist – trubkové výměníky typu „shell-and-tube“7. Týden: Praktické aplikace - řešení příkladů pomocí modulu Xist8. Týden: Praktické aplikace - řešení příkladů pomocí modulu Xist9. Týden: Seznámení s modulem Xace – vzduchové chladiče a ekonomizéry10. Týden: Praktické aplikace – řešení příkladů pomocí modulu Xace11. Týden: Praktické aplikace – řešení příkladů pomocí modulu Xace12. Týden: Praktické aplikace – řešení příkladů pomocí modulu Xace13. Týden: Praktické aplikace – řešení příkladů pomocí modulu Xace

Literatura

Walkenbach J., Excel 2010 Power Programming With VBA, Wiley Publishing, Inc., ISBN: 0470475358, 2010Stephan P. (editor-in-chief), VDI-GVC: VDI Heat Atlas, 2nd. ed., Springer-Verlag, Berlin Heidelberg, 2010.Rayaprolu K.: Boilers for power and process, CRC Press, 2009.Breden M., Schwimmer M., Excel 2007 VBA – Velká kniha řešení, Computer Press, a.s., Brno, 2009CHEMCAD Version 6, User Guide, Chemstations, 2007Hewit G.F. (ed.), Heat Exchanger Design Handbook 1998, Begell House, Inc., New York (1998)

Požadavky

Předpokládá se absolvování předmětu Tepelné pochody a předmětu Hydraulické pochody.

Garant

doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D.