Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické základy oboru (FSI-POB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-POB - Teoretické základy oboru, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Teoretické základy oboru je seznámit studenty se základními procesy probíhajícími během plnění formy roztavenými slitinami, při jejich krystalizaci a ochlazování na pokojovou teplotu s důrazem na cílevědomé řízení těchto procesů umožňující získání odlitku s předepsanými užitnými vlastnostmi.

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

Flemings, M.C.: Solidification Processing. 1st ed. New York: McGraw-Hill Book Company. 1974Slovák, S., Rusín, K.: Theory of casting (in Czech), 1st ed.. Praha: SNTL. 1990Nobuo Sano ed.: Advanced Physical Chemistry for Process Metallurgy. 1st ed. San Diego: Academic Press. 1997Vilčko, J., Slovák, S.: Casting technology (in Slovak), 1st ed. Praha: SNTL. 1987Campbell, J.: Castings. 1st ed. Oxford: Butterworth-Heinemann. 1997Karlsson, L.: Modeling in Welding, Hot Powder Forming and Casting. 1st ed. Materials Park, Ohio: ASM International. 1997

Požadavky

Student musí mít znalosti z termodynamiky a kinetiky fázových transformací (difúze, rovnovážné fázové diagramy, fázové přeměny a jejich vliv na strukturu a vlastnosti), z termomechaniky (stacionární a nestacionární přenos tepla vedením, vnitřní zdroje, přenos tepla konvekcí) a z hydromechaniky (znalosti o vlastnostech tekutin, rovnováze sil v tekutinách za klidu, o pohybu tekutin v silových polích).

Garant

prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc.