Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vady a opravy odlitků (FSI-PVD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-PVD - Vady a opravy odlitků, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu Predikce vad odlitků je seznámit studenty se základnímu typy vad odlitků a hlavními příčinami jejich vzniku v jednotlivých fázích výroby. Cílem kursu dále je naučit studenty chápat složité fyzikálně chemické interakce tavenin s okolním prostředím (atmosféra, slévárenská forma) a jejich vliv na jakost odlitků.

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

International Atlas of Casting Defects. 1st ed. Illinois: American Foundrymen's Society. 1993International Atlas of Casting Defects. 1st ed. Illinois: American Foundrymen's Society. 1993Elbel, T. et al.: Vady odlitků ze slitin železa. 1. vyd. Brno: Matecs. 1992Elbel, T. et al.: Vady odlitků ze slitin železa. 1. vyd. Brno: Matecs. 1992Levíček, P., Stránský, K.: Metalurgické vady ocelových odlitků. 1. vyd. Praha: SNTL. 1984Levíček, P., Stránský, K.: Metalurgické vady ocelových odlitků. 1. vyd. Praha: SNTL. 1984

Požadavky

Student musí mít znalosti z termodynamiky metalurgických procesů (vlastnosti reálných roztoků, kriterium průběhu a rovnováhy metalurgických pochodů, rovnováhy v soustavách tavenina - plyn a tavenina – žárovzdornina), z technologie výroby forem a jader včetně vlastností formovacích materiálů, odlévání a dokončovacích operací při výrobě odlitků a z metalurgie slévárenských slitin.

Garant

prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc.