Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané matematické metody v mechanice (FSI-RME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-RME - Vybrané matematické metody v mechanice, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s některými, hojně užívanými matematickými postupy v mechanice. Jedná se především o variační metody a metody založené na formulaci hraničních integrálních rovnic, které nacházejí praktické uplatnění v široké oblasti aplikací. Využívá se některých základních poznatků z matematické teorie Hilbertových prostorů a parciálních diferenciálních rovnic. Důležitou součástí je pochopení stabilitní analýzy. Z nalezených oblastí stability vyšetřovaných fyzikálních systémů lze usuzovat i na stabilitu příslušných výpočtových algoritmů, kterými se simuluje jejich chování.

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

W. Wunderlich, W. Pilky, Mechanics of Structures, CRC Press, 2003, Boca Raton.P. Procházka, Základy mechaniky složených materiálů, Academia, Praha, 2001.Satya N. Atluri: The Meshless Method (MLPG) for Domain & BIE Discretizations. CRC Press, 2004.F. Maršík, Termodynamika kontinua, Academia Praha, 1999.B. Bittner, J. Šejnoha, Numerické metody mechaniky, ČVUT, Praha, 1992.K. Rektorys, Variační metody, Academia Praha,1999.

Požadavky

Z oblasti mechaniky: Znalost základních pojmů pružnosti a pevnosti (napětí, hlavní napětí, deformace, přetvoření, obecný Hookeův zákon, potenciální energie tělesa). Principy virtuálních posunutí a princip virtuálních prací.Z oblasti matematiky: Parciální diferenciální rovnice 2. řádu. Základy variačního počtu. Základy funkcionální analýzy (funkcionální prostory, Hilbertův prostor L2).

Garant

prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc.