Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika kontinua (FSI-S1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-S1K - Mechanika kontinua, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Mechanika kontinua I je seznámit posluchače se základními pojmy a vztahy kontinuální mechaniky pevné fáze a způsoby formulace a řešení okrajových úloh pružných a pružně plastických těles. Vedle klasické formulace úloh je kladen důraz také na variační formulaci problémů v návaznosti na další numerické řešení. Dalším cílem je pochopení základů teorie konečných deformací a konstitutivních rovnic, což skýtá lepší orientaci při aplikaci pokročilých systémů MKP umožňujících modelovat složité děje s uvažováním velkých přetvoření a nelineárních vlastností materiálů.

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

Timoshenko, S.P. Goodier,J.N.: Theory of Elasticity, , 0Ondráček, E., Vrbka,J., Janíček, P.: Mechanika těles- pružnost a pevnost II, , 0Janíček, P., Petruška, J.: Úlohy z pružnosti a pevnosti II, , 0Nečas, J., Hlaváček, I.: Úvod do teorie pružných a pružně plastických těles, , 0Němec,J. Dvořák,J., Hoschl. C.: Pružnost a pevnost ve strojírenství, , 0Novacki W.: Teorija uprugosti, , 0

Požadavky

Z oblasti mechaniky: Znalost základních pojmů pružnosti a pevnosti (napětí, hlavní napětí, deformace, přetvoření, Hookův zákon). Principy virtuálních posunutí a princip virtuálních prací.Z oblasti matematiky: Parciální diferenciální rovnice 2. řádu. Základy variačního počtu. Základy funkcionální analýzy (funkcionální prostory, Hilbertův prostor L2).

Garant

prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc.