Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální řízení (FSI-UER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-UER - Environmentální řízení, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úvod do teorie environmentálního řízení v oblasti podnikové ekologie. Přehled platné legislativy a povinností, které vyplývají pro podnikající fyzické a právnické osoby. Metody a strategie aplikované v oblasti řízení podniků a společnosti minimalizující důsledky jejich trvalého rozvoje. Souhrnné uvedení používaných pojmů, metod a postupů aplikovaných v různých oblastech průmyslové činnosti, podrobnější specifikace vybraných způsobů prevence.

Osnova

Přednáška: 26 hod. nepovinnáOsnova:1. Všeobecný úvod do podnikové ekologie. Přehled platné legislativy.2. Zákon o chemických látkách a přípravcích a související předpisy. Povinnosti oprávněných osob. Klasifikace nebezpečných chemických látek a přípravků.3. Fyzikálně-chemické charakteristiky chemických látek a přípravků. Bezpečnostní listy.4. Obalové hospodářství – legislativní požadavky, základní pojmy, povinnosti osob.5. Zákon o ovzduší a prováděcí předpisy. Zdroje znečištění. Emise, imise a jejich měření.6. Kategorizace zdrojů znečišťování ovzduší. Výpočet poplatků za znečišťování ovzduší, provozní evidence, souhrnná provozní evidence.7. Základní právní předpisy v oblasti vodního hospodářství v praxi. Žádost o povolení k nakládání s vodami, výpočet poplatků, kontroly skladů závadných látek.8. Úprava technologických a chladicích vod. Biologické a chemické čištění odpadních vod.9. Přeprava nebezpečných věcí v silniční dopravě a železniční dopravě (ADR, RID).10. Nástroje k praktické aplikaci ochrany ŽP – ekologický audit, EMAS, EMS.11. Integrovaná prevence v ochraně životního prostředí (IPPC).12. Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA).13. Ekonomie životního prostředí.Cvičení: 13 hod. povinnáOsnova: 1. Zadávání semestrálních prací. Environmentální politika, stav v ČR a EU.2. Práce s databankami chemických látek a přípravků – HSDB, CHRIS, IRIS.3. Písemná pravidla pro nakládání s chemickými látkami/přípravky nebezpečnými pro lidské zdraví.4. Značení na obalech. Výstražné symboly. 5. Ovzduší v zónách a aglomeracích České republiky.6. Provozní řád v souladu se zákonem o ovzduší.7. Praktická ukázka provozních řádů na vody.8. Praktická ukázka havarijních plánů na vody.9. Kemlerův kód. Písemné pokyny pro přepravu nebezpečných chemických látek a přípravků. 10. Exkurze – Teplárny Brno.11. Praktická ukázka zpracování formuláře IPPC průmyslového podniku.12. Praktická ukázka zpracování EIA průmyslového podniku spojená s diskusí.13. Prezentace semestrálních prací.

Literatura

Kiely, G.: Environmental engineering. Boston: McGraw-Hill Book Company, 1998, 979 s. ISBN 0-07-116424-3.G. Kiely. 1998. Environmental Engineering. New York: McGraw-Hill, 1998. 979 p. ISBN 0-07-709127-2.CORBITT, Robert A.: Standard handbook of environmental engineering. 2nd ed. New York: McGraw-Hill, 1999, 1 s. ISBN 0-07-013160-0.Technika prostředí [Janotková], skripta VUT, 1991Vejvoda, J., MACHAČ, P. a Burian. P.: Technologie ochrany ovzduší a čištění odpadních plynů. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2003, 226s. ISBN 80-7080-517-xEkologie– úvod do studia ekotechniky [Smolík, Kincl, Krpeš], skripta VŠB, 1992Konference OSN o ŽP a rozvoji, Rio de Janeiro [Moldan], 1993NOSKIEVIČ, P., KAMINSKÝ, J.: Využití energetických zdrojů. Ostrava: VŠB, 1996, 91 s. ISBN 80-7078-378-8.Ochrana životního prostředí [Herčík, Lapčík, Obroučka], skripta VŠB, 1995Ochrana životního prostředí [Dirner a kol.], skripta VŠBPodkladové materiály k uplatnění čistší produkce a prevence [ČCČP], 2003Recyklace [Božek, Urban, Zemánek], 2003

Požadavky

Student má znalosti odpovídající absolvováním pěti semestrů fakulty strojního inženýrství.

Garant

doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc.