Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná mechanika (FSI-WAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-WAM - Aplikovaná mechanika, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat poznatky o metodách a přístupech stanovení najatosti a deformaceu obecných těles z lineárně pružného materiálu a materiálu pružně plastického. Seznámit se s vlivem trhlin na napjatost a deformaci as možnostmi určování zbytkové životnosti. V kapitole týkající sekompozitních materiálů se studenti seznamí s metodami stanovenímechanických charakteristik složeného materiálu na základě známých mechanických vlastností jednotlivých složek a geometrické struktury.Dále jde o to pochopit anisotropické, resp. ortotropické chováníkompozitů na úrovni modelu mechanického kontinua jako důsledeksměrové strukturymateriálu.

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

Hill,R.: The mathematical theory of plasticity. Oxford U. P., Oxford, 1950Ondráček,E.,Vrbka,J.,Janíček,P.,Burša,J.: Mechanika těles - pružnost a pevnost II. Akademické nakladatelství CERM, Brno, 2006Agarwal,B.D., Broutman,L.J.: Vláknové kompozity, SNTL, Praha,1987Chawla, K.K.: Composite materials. Science and engineering. Springer-Verlag, New York, Berlin, Heidelberg, 1998 Gross, D., Seeling T.: Fracture mechanics. Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, 2006

Požadavky

Znalost základních pojmů pružnosti a pevnosti (napětí, deformace, obecný Hookeův zákon), základy lineární pružnosti a pevnosti prutů a skořepin. Základy teorie mezních stavů (podmínky plasticity a křehké pevnosti).

Garant

prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c.

Vyučující

prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc.Ing. Petr Skalka, Ph.D.Ing. Oldřich Ševeček, Ph.D.