Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiálografie (FSI-WMG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-WMG - Materiálografie, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získat zkušenosti při přípravě, pozorování a hodnocení struktur materiálů pro studium vzájemných souvislostí mezi strukturou a vlastnostmi materiálů; a ty aplikovat v inženýrské praxi.

Osnova

1.Bezpečnost práce v metalografických laboratořích. Predikace vlastností na základě strukturních charakteristik. 2.Odběr vzorků pro metalografický rozbor. Výběr místa odběru vzorku. Orientace vzorku, plocha výbrusu. Technologické aspekty vhodnosti výběru vzorku. Ovlivnění struktury metodou odběru.3.Broušení a leštění vzorků pro světelnou mikroskopii. Mechanické leštění, elektrolytické leštění, chemické leštění. Laboratorní technika poloautomatické a automatické přípravy metalografických preparátů. Leptání, barevné leptání.4.Pozorování strukturních objektů v neleptaném stavu. Stanovení čistoty oceli. Baumannův otisk. Pozorování naleptaných preparátů (výběr). Makroskopické leptání a pozorování.5.Příprava replik. Příprava folií. Vzorky pro rastrovací elektronovou mikroskopii.6.Výběr nejfrekventovanějších typů oceli a druhů litin a jejich hodnocení struktury z hlediska ČSN.7.Samostatná práce. Příprava vzorku a hodnocení struktury ( volba metody) zadaného materiálu ze slitiny železa.8.Specifika přípravy preparátu ze slitin mědi(Cu, bronzy lité a tvářené, mosazi lité a tvářené).9.Příprava výbrusu ze slitin hliníku slévárenských a tvářených, vytvrditelných i nevytvrditelných.10.Studium koroze ( hlavní zásady). Studium kavitace. Možnosti studia únavových procesů. Studium likvací, segregací a dalších nehomogenit. 11.Metalografie bimetalů a sendvičových kompozitů. Základní aspekty přípravy kovokeramických materiálů, SAPů a slinutých karbidů. 12.Systemizace a klasifikace lomů. Metody studia lomových ploch. 13.Metody kvantitativního hodnocení struktury. Prostorové uspořádání strukturních složek (stereologické modely).

Literatura

Jandoš, F., Říman R., Gemperle A.: Využití moderních laboratorních metod v metalografii.Ptáček L. a kol. : Nauka o materiálu I, , 0Metalog Guide, StruersSaxl, I. Stereologie vnitřní struktury objektů, 1984, 260s.Studijní opory ÚMVI, FSI, VUT Brno; http:/ime.fme.vutbr.czNormy ČSN ISO 4967, ČSN 42 0462, ČSN 42 0463, ASTM E112, ČSN EN 1321, ČSN EN 1043-1,2, ČSN EN ISO 945, ČSN EN ISO 1463, ČSN EN ISO 9220, ČSN EN ISO 3882, ČSN 42 0469, ČSN EN ISO 5817, ČSN EN ISO 6520-1 atd.

Požadavky

Všeobecné znalosti a základní znalosti matematiky, fyziky a chemie ze střední školy.. Znalosti z následujících oblastí materiálů: struktury kovů a jejich slitin, kompozitních materiálů, konstrukční keramiky, materiálů pro elektroniku.

Garant

prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc.

Vyučující

Ing. Lenka Klakurková, Ph.D.