Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie nekovových materiálů (FSI-WNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-WNK - Technologie nekovových materiálů, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je osvojení základního přehledu technologií technických a pokročilých anorganických nekovových materiálů. Úkolem kursu je, aby studenti pochopili principy jednotlivých metod a jejich vazbu na zpracovávaný materiál.

Osnova

Přednášky 13 x 2 hod.Cvičení 13 x 1 hod. 1. Rozdělení nekovových materiálů a jejich charakterizace z hlediska technologie -keramika, sklo a sklokeramika, polymery, nekovové kompozity2. Principy technologie keramiky – úvod, úprava práškových materiálů a jejich hodnocení3. Tvarování keramických polotovarů – suché tvarování4. Tvarování keramických polotovarů – mokré tvarování5. Tvarování keramických polotovarů – plastické tvarování6. Sušení a odstraňování přechodných pojiv, slinování,7. Opracování slinutých dílů, příprava monokrystalů8. Principy technologie skla a sklokeramiky – úvod, tavení skla9. Tvarování skla – lití, lisování, válcování, float proces, vyfukování10. Tepelné zpracování skla a sklokeramiky11. Principy technologie polymerů – úvod, termoplasty, termosety, elastomery12. Tvarování polymerů – injekční vstřikování, extruze, vyfukování, výroba vláken13. Technologie kompozitů –rozdělení, kompozity keramika/keramika, kompozitykeramika/polymerlaboratoře a ateliéryCvičení (kromě prvního a posledního) budou probíhat formou exkurzí do laboratoří a na výrobní pracoviště, kde budou názorně demonstrována jednotlivá technologická zařízení včetně praktických ukázek metod a postupů.1. Seznámení s výrobky z keramiky, skla a polymerů. Jejich uplatnění v praxi, souvislost technologie s vlastnostmi materiálu – praktické příklady a ukázky2. Zařízení pro úpravu a hodnocení práškových materiálů3. Uniaxiální a isostatické lisování4. Příprava suspenzí, odstřeďování, suspenzní lití5. Příprava termoplastických keramických směsí a jejich hodnocení6. Injekční vstřikování a extruze keramiky7. Odstraňování pojiva a slinování8. Řezaní, broušení a leštění keramiky a skla9. Tvarování laboratorního skla, výroba skleněných aparatur10. Injekční vstřikovaní a extruze polymerů1. Konstrukce a výroba forem pro injekční vstřikování polymerů a keramiky12. Lisování polymerních fólií a výroba vláken13. Rozprava pro udělení klasifikovaného zápočtu

Literatura

Anderson, J.C., Leaver, K.D., Rawlings, R.D., Alexander, J.M.: Materials Science, 4th edition, Chapman @Hall, London 1990Richerson, D.W.: Modern Ceramic Engineering, 2nd edition, Kluwer Academic Publishers, Boston 2000Reed, J.S.: Principles of Ceramic Processing, 2nd edition, John Wiley @ Sons, New York 1995Rosato, D.V., Rosato, D.V., Rosato M.G.: Injection Molding Handbook, 3rd edition, Kluwer Academic Publishers, Boston 2000

Požadavky

Studenti musí mít znalosti z oblasti struktury a vlastností nekovových materiálů. Znalost chemie se předpokládá na úrovni všeobecné střední školy rozšířené o základy chemie povrchu (povrchové a mezičásticové interakce).

Garant

prof. Ing. Martin Trunec, Dr.

Vyučující

prof. Ing. Martin Trunec, Dr.