Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Plasty (FSI-WPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-WPL - Plasty, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Z hlediska materiálového inženýrství je cílem předmětu postavit vedle kovů a konstrukční keramiky další plnohodnotné materiály,polymery a kompozity s polymerní matricí. Úkolem je seznámitstudenty se strukturou, zpracováním, vlastnostmi a modifikací konstrukčních plastů. Umožnit studentům pochopení kladů a záporů těchto materiálů tak, aby je mohli progresivně používat.

Osnova

1.Polymery (struktura a vlastnosti)2.Reologické modely chování polymerů, chování polymerů při tahovém zatížení, časově–teplotní superpozice3.Kompozity s polymerní matricí:klasifikace plniv a polymerních matric4.Základní informace o částicových, krátkovláknových a dlouhovláknových kompozitech5.Mechanické vlastnosti kompozitů6.Technologie výroby kompozitů7.Přehled polymerů a kompozitů s polymerní matricí-termoplasty,jejich základní vlastnosti a možnosti použití8.Přehled polymerů a kompozitů s polymerní matricí-reaktoplasty,jejich základní vlastnosti a možnosti použití9.Technologie zpracování konstrukčních plastů (lisování, vakuové lisování, přetlačování, extruze)10.Technologie zpracování konstrukčních plastů (vyfukování,injekční vstřikování)11.Spojování plastů12.Degradace polymerních materiálů (degradace vyvolaná mechanickým zatížením, radiací a stykem materiálu s kapalinami)13.Odpadové hospodářství (problematika zpracování a zneškodňování odpadů – hlavně polymerních)1-3.Výpočtové cvičení I4-6.Výpočtové cvičení II7-8.Experimentální určení dynamické lomové houževnatosti9-12.Exkurze na odborné pracoviště13.Závěrečné cvičení – odpovědi na dotazy, diskuse.

Literatura

Callister, W. D. Jr.: : Material Science and Engineering. An Introduction. 3rd Edition, , 0Ashby, M. F. - Jones, D. R. H.: : Engineering Materials, an Introduction to their Properties and Applications. , , 0Ohring, M.: : Engineering Materials Science. , , 0Meissner, B. - Zilvar, V.: : Fyzika Polymerů, , 0 Pokluda, J. - Kroupa, F. - Obdržálek, L.: : Mechanické vlastnosti a struktura pevných látek (kovy, keramika, plasty). , , 0Cahn, R. W. - Haasen, P. - Krammer, E. J.: : Material Science and Technology. Vol. 12, Vol. Editor Thomas, E. L.: Structures and Properties of Polymers. , , 0

Požadavky

Student musí být seznámen se základními typy monomerů a polymeračních reakcí, vztahy mezi strukturou polymerů a fyzikálně-chemickými vlastnostmi a s metodami studia struktury a vlastností polymerů.

Garant

prof. RNDr. Jaroslav Cihlář, CSc.

Vyučující

Ing. Eva Molliková, Ph.D.,Paed IGIP