Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do fyziky materiálů (FSI-WUF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-WUF - Úvod do fyziky materiálů, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Úvod do fyziky materiálů je seznámit studenty s vazbami mezi vnitřní stavbou reálných, kovových i nekovových krystalů i nekrystalických materiálů s jejich vlastnostmi a fyzikálními procesy jejich technologického zpracování. Úkolem předmětu je poskytnout poznatky o vztazích mezi fázovým složením a fázovými transformacemi v materiálech a mechanickými i křehkolomovými vlastnostmi. Získané znalosti jsou také fyzikálním podkladem jednotlivých zpracovatelských technologií.

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

Smallmen, R. E.: Modern physical metallurgy, Butterworths, Kent, England, 1985 (EN)Ptáček L. a kol.: Nauka o materiálu I a II, Akademické nakladatelství CERM, 2001 a 2002 (CS)Münsterová E. a kol.: Fyzikální metalurgie a mezní stavy materiálů, skripta, ES VUT Brno 1989 (CS)Munz, D., Fett. T.: Ceramics, Springer, Berlin 2001 (EN)Pluhař J. a kol.: Fyzikální metalurgie a mezní stavy materiálů, SNTL/ALFA, Praha 1987 (CS)Kratochvíl, P., Lukáč, P., Sprušil, B.: Úvod do fyziky kovů I. SNTL/ALFA, Praha/Bratislava, 1984 (CS)Anderson, J. C.: Materials Science, Chapmen&Hall, London 1990 (EN)Ashby, F. M., Jones, D.R.H.: Engineering Materials I, II, Pergamon Press, Ltd., England 1989 (EN)Lejček,P., Novák.P.: Fyzika kovů, skripta VŠCHT Praha, 2008 (CS)

Požadavky

Předmět navazuje na znalosti z oblasti atomové stavby, chemické termodynamiky, elektrochemie, krystalické stavby kovů, rovnovážných a nerovnovážných fázových přeměn s konkretizací na kovové soustavy, deformačního a lomového chování materiálů a znalostí struktury a vlastností základních skupin kovových a nekovových materiálů.

Garant

doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc.