Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrované systémy managementu (FSI-XIM-K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-XIM-K - Integrované systémy managementu, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vyložit základní principy a hlavní prostředky moderního řízení kvality v kontextu ochrany životního prostředí a BOZP. Seznámit studenty se základy komunitárního práva EU.

Osnova

Přednáška1. Základní pojmy. Definice kvality (úplný produkt). Dimenze kvality. Orientace na zákazníka. Stanovení priorit. Orientace na procesy. Integrovaný systém řízení. Vývoj přístupů k řízení podniků a organizací. Six Sigma, Lean Production. 2. Komplexní řízení kvality (TQM). Řízení marketingem, vedení personálu ke kvalitě, úplné inženýrské řešení a plánování kvality (QFD, FMEA). Environmentální a bezpečnostní omezující podmínky systému managementu.3. Posuzování shody. Povinné a dobrovolné posuzování shody. Právní akty EU. Právní prostředí v ČR.4. Technické normy. Kvalita jako shoda na rozhraní procesů. Výhody normovaného rozhraní. Soustavy technických norem. Normy řady ISO 9000. Posuzování shody podle norem ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 (certifikace integrovaného systému managementu).5. Prostředky řízení kvality. Technická kontrola. Operační analýza. Psychologické a sociologické studie. Ergonomické studie. Aplikovaná statistika.6. Nástroje řízení kvality. Sběr dat, vývojové diagramy, histogramy, Ishikawův diagram, Paretova analýza, regulační diagramy, regresní a korelační analýza. Brainstorming, afinitní diagramy, maticové diagramy atd.Cvičení Pro cvičení se každoročně tvoří plán podle počtu studentů. Náplní cvičení jsou referáty studentů na zvolená témata a diskuse k nim. Okruh témat koreluje s tématy přednášek.

Literatura

Mizuno, S.: Řízení jakosti. Victoria Publishing, Praha, 1992ČSN EN ISO 14000 Systémy environmentálního managementu – 2 svazky (ISO 14001, ISO 14004), ÚNMZ, Praha, 2005ČSN OHSAS 18001 Systémy managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci – Požadavky. ÚNMZ, Praha, 2008Nenadál, J. a kol.: Moderní management jakosti. Management Press, Praha, 2008Fiala, A. a kol. : Management jakosti s podporou norem ISO 9000:2000. Verlag Dashöfer, Praha, 2000 – 2006Juran, J. M.; Gryna F. M.: Juran´s Quality Control Handbook. McGraw-Hill, Inc., New York, 1988Deming, W. E.: The New Economics for Industry, Government, Education. MIT Center for Advanced Engineering Study, Cambridge, MA., 1993

Požadavky

Základní vědomosti o podniku a jeho řízení, vědomosti o technologiích, znalosti z matematiky a fyziky v rozsahu obvyklém pro bakalářský stupeň studia.

Garant

doc. Ing. Alois Fiala, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D.doc. Ing. Alois Fiala, CSc.