Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie (FSI-YER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-YER - Ergonomie, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto předmětu je získání znalostí potřebných pro navrhování a modernizaci průmyslových výrobků a pracovního prostředí. Úkolem předmětu je vést studenty k antropocentrickému přístupu v designérské tvorbě. Předmět poskytuje informace o člověku, o soustavě ovladačů a sdělovačů, o zásadách pro tvorbu prostoru a o bezpečnosti práce. Za pomoci nových počítačových technologií aplikují studenti získané znalosti na úkolech modelujících situace spojené s užíváním a obsluhou předmětů a strojů.

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

Rubínová, D.: Ergonomie, Brno, VUT, 2006 (CS)Sanders, M. S., McCormick, E. J.: Human factors in engineering and design, International Editions, Singapore, 1992 (EN)Chundela, L.: Ergonomie, Praha, ČVUT, 1990Král, M.: Ergonomie a její užití v technické praxi, Ostrava, VAVA, 1998Chundela, L.: Ergonomie, Praha, ČVUT, 1992 (CS) Rubínová, D.: Ergonomie, Brno, VUT, 2006Halaxa, V.: Vybrané kapitoly z ergonomiky, Brno, VUT, 1976Šedivý, V. - Kohout, V.: Ergonomie, Brno, MZLU, 1995Gilwann, M. - Jeník, P.: Človek v pracovnom priestore, Bratislava, Práce, 1971

Požadavky

Předmět je svým charakterem a náplní specifický a nepředchází mu žádný obdobně orientovaný předmět. Přesto se u studentů předpokládá základní orientace v problematice biologie člověka, fyziky, statistiky a základů konstruování. U biologie a fyziky postačí středoškolská úroveň znalostí, u statistiky a základů konstruování znalosti v rozsahu učiva probíraného v rámci vysokoškolského studia.

Garant

doc. akad. soch. Miroslav Zvonek, ArtD.

Vyučující

Ing. Dana Rubínová, Ph.D.Ing. Eva Fridrichová