Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Písmo a typografie (FSI-YTG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSI-YTG - Písmo a typografie, Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení s vývojem znaků a písma, s klasifikací tiskového písma (latinky) a základními pojmy psaní, kaligrafie a typografie. Zvládnutí psaní a užití nápisového písma. Užití nápisového a tiskového písma a kombinace s obrazem ve formátu (tiskový, obrazovkový), zvládnutí základních pojmů při sazbě, v typografii, reprodukci a tisku, praktická typografická úprava tiskovin, DTP a obrazovková typografie (screen design).

Osnova

Není specifikováno.

Literatura

Slezák M. a kol: Písmo ve výtvarné výchově. - Praha: SPN, 1989.Bringhurts R.: The Elements of Typographic Style. - Point Roberts, USA: Hartley+Marks, 2002.Hlavsa O.: Typografia 1-3Dusong J.-L., Siegwartová F.: Typografie od olova k počítačům. - Praha: Svojtka a Vašut, 1997.Šalda J.: Od rukopisu ke knize a časopisu. - Praha: SNTL, 1988.Odehnal, A.: Grafické techniky. - Brno: Era, 2005.Blažej, B.: Grafická úprava tiskovin. - Praha: SPN, 1990.

Požadavky

Běžné znalosti ruční a počítačové práce s textem a základních grafických programů.

Garant

doc. Ing. arch. Jan Rajlich

Vyučující

doc. Ing. arch. Jan Rajlich