Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie v dopravě (ÚSI-1EAPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-1EAPD - Psychologie v dopravě, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Význam psychologie v dopravě, její aplikační možnosti.

Osnova

1. Úvod do předmětu. Lidský faktor v dopravě, význam poznání lidské psychiky a chování. Psychologie jako věda o chování a prožívání.2. Fungování lidské psychiky, pozornost, lucidita, vigilita. Vnímání, poruchy ve vnímání, iluze a klamy 3. Osobnost, základní poznatky o temperamentu, vliv na chování v dopravní situaci4. Agrese a agresivita, konflikty, stres, stresory, obranné mechanismy. 5. Chování v davu, vliv emocí, chování a sociálně psychologické aspekty chování v dopravě6. Altruismus a jeho význam, zejm. v dopravě 7. Řidič a věková specifika 8. Psychosomatické aspekty v dopravě, nemoc, intoxikace 9. Význam sebepoznání10. Komunikace v obtížných situacích, význam neverbální komunikace. Mediace jako způsob řešení konfliktů. 11. Dopravní nehoda jako traumatická situace, možné následky a projevy na psychiku12. Posttraumatická stresová porucha a její řešení13. Oběti dopravních nehod, viktimizace.

Literatura

HAVLÍK,K. Psychologie pro řidiče. Portál, Praha 2005VYKOPALOVÁ,H. Sociální psychologie v kontextu komunikace. UP.Olomouc 2000BEDRNOVÁ,E.a kol. Duševní hygiena a sebeřízení. Foftuna, Praha 1999VIZINOVÁ,D., PREISS,M. Psychické trauma a jeho terapie. Portál, Praha 1999ŠPATENKOVÁ, N.: a kol. Krizová intervence pro praxi. Grada, Praha 2004VYKOPALOVÁ,H.Psychologie v dopravě, VUT v Brně 2012, ISBN: 978-80-214-4564-2

Požadavky

Nejsou požadovány

Garant

doc. PhDr. Karel Schmeidler, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Karel Schmeidler, CSc.