Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Provozní spolehlivost vozidel a strojů (ÚSI-1EBPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-1EBPS - Provozní spolehlivost vozidel a strojů, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s moderními přístupy a metodami používanými pro zajištění spolehlivosti u složitých technických systémů a zvláště u vozidel a strojů. Úkolem předmětu je objasnění základů teorie spolehlivosti a vyložení základních technik používaných při zajišťování spolehlivosti v průběhu celého životního cyklu systému. Dalšími úkoly jsou objasnění problematiky údržby, objasnění problematiky zkoušek spolehlivosti, vysvětlení základních aspektů souvisejících se zajišťováním spolehlivosti v provozu a vysvětlení ekonomických aspektů zajišťování spolehlivosti.

Osnova

1. Úvod do spolehlivosti, standardizace ve spolehlivosti, program spolehlivosti.2. Základní definice a pojmy.3. Základy pravděpodobnosti. Statistické nástroje používané ve spolehlivosti.4. Modelování spolehlivosti prvků.5. Modelování spolehlivosti neopravovaných systémů.6. Modelování spolehlivosti opravovaných systémů. Metody analýzy spolehlivosti I.7. Metody analýzy spolehlivosti II.8. Udržovatelnost a zajištěnost údržby.9. Základy zkoušek spolehlivosti. Zkrácené a zrychlené zkoušky spolehlivosti.10. Určovací a ověřovací zkoušky spolehlivosti. Zkoušky růstu bezporuchovosti.11. Sledování a vyhodnocování spolehlivosti v provozu.12. Ekonomické aspekty zabezpečování spolehlivosti.13. Informační systémy spolehlivosti, software pro spolehlivost.

Literatura

Blischke, W.R. – Murthy D.N.P. Reliability: Modeling, Prediction, and Optimization. New York: John Wiley & Sons, 2000. (EN)Kececioglu, D. Reliability Engineering Handbook, Vol. 1 & 2. New York: Prentice Hall, 1991. (EN)Holub, R. – Vintr, Z. Spolehlivost letadlové techniky (elektronická učebnice). Brno: VUT v Brně, 2001. (CS)Holub, R. Zkoušky spolehlivosti. Brno: VA Brno, 1992. (CS)Stodola, J. Provozní spolehlivost a diagnostika. Brno: VA Brno, 2002. (CS)Mykiska, A. Bezpečnost a spolehlivost technických systémů. Praha: ČVUT, 2004. (CS)Havlíček, J. aj. Provozní spolehlivost strojů. Praha: SZN, 1989. (CS)Daněk, A. Teorie obnovy dopravních prostředků. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 1999. (CS)

Požadavky

Student by měl mít základní znalosti z oblasti pravděpodobnosti a statistiky. Dále by měl mít základní znalosti z oblasti konstruování ve strojírenství nebo elektrotechnice.

Garant

Ing. Michal Vintr, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Vintr, Ph.D.