Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie provádění staveb (ÚSI-1RCTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-1RCTP - Technologie provádění staveb, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem studia je seznámit studenty s přípravou a prováděním vybraných dílčích stavebních procesů s důrazem na výrobní postupy, bilanci potřebných zdrojů, kvalitu a bezpečnost práce.

Osnova

1. Úvod do vědního oboru technologie staveb, její význam a členění, základní terminologie technologie staveb, přípravy a realizace staveb. 2. Technologie spodní stavby, provádění zemních prací a základových konstrukcí, vhodné materiály, doporučené postupy, personální obsazení, strojní nasazení, bezpečnost práce, ekologie a kontrola jakosti. 3. Izolování stavebních objektů proti vodě, teplu, hluku, otřesům, radonu, chemickým vlivům, vhodné materiály, doporučené postupy, personální obsazení, strojní nasazení, bezpečnost práce, ekologie a kontrola jakosti. 4. Realizace konstrukcí z monolitického betonu, proces bednění, armování, vhodné materiály, doporučené postupy, personální obsazení, strojní nasazení, bezpečnost práce, ekologie a kontrola jakosti. 5. Realizace konstrukcí z monolitického betonu, proces betonování a odbednění, doporučené postupy, personální obsazení, strojní nasazení, bezpečnost práce, ekologie a kontrola jakosti. 6. Zděné konstrukce nosné i nenosné, materiály současného trhu, doporučené postupy, personální obsazení, strojní nasazení, bezpečnost práce, ekologie a kontrola jakosti.7. Montážní procesy pro skeletové systémy železobetonové a ocelové, montáž dřevěných konstrukcí, materiály současného trhu, doporučené postupy, personální obsazení, strojní nasazení s ověřením vhodnosti, bezpečnost práce, ekologie a kontrola jakosti.8. Zřizování střešních plášťů budov plochých a šikmých střešních konstrukcí, v současnosti používané materiály, doporučené postupy, personální obsazení, strojní nasazení, bezpečnost práce, ekologie a kontrola jakosti9. Úvod do problematiky vnitřních a dokončovacích procesů, jejich členění, sled jednotlivých procesů, návaznost, přehled nových materiálů současného trhu, doporučené postupy vybraných dokončovacích procesů. 10. Zřizování sádrokartonových konstrukcí, vnitřních dělících stěn, podhledů, vlastnosti, doporučené postupy, personální obsazení, strojní nasazení, bezpečnost práce, ekologie a kontrola jakosti.11. Zásady bezpečnosti stavebních prací dílčích stavebních procesů, používání osobních ochranných pomůcek, práce ve výškách, práce ve výkopech, bezpečný pohyb po staveništi.12. Vady a poruchy stavebních materiálů, dílů a konstrukcí, jejich posouzení a způsob a postup odstraňování.13. Mechanizace a automatizace stavebních procesů, vhodnost nasazení strojních sestav, horizontální a vertikální doprava, optimalizace nasazení stavebních strojů.

Literatura

LÍZAL, P. a kol. Technologie stavebních procesů pozemních staveb, úvod do technologie, hrubá spodní stavba, CERM Brno, 2003MOTYČKA, V a kol. Technologie staveb I, technologie stavebních procesů, hrubá vrchní stavba, CERM Brno, 2005KOČÍ, B a kol. Technologie pozemních staveb I, 1991MUSIL, HENKOVÁ, NOVÁKOVÁ. Technologie pozemních staveb - návody do cvičení MUSIL F., TUZA K. Stavebně technologické projektování hrubé vrchní stavby, VUT Brno, 1992STEIN, B. Building technology, 2nd edition, Wiley, 1997JUŘÍČEK a kol. Technológia pozemných stavieb - hrubá stavba. Jaga Group, Bratislava, 2001ING. LADRA a kol. Realizace železobetonové konstrukce budov, ČVUT Praha, 2002MUSIL F. a kol. Technologie pozemních staveb I. - Návody do cvičení. CERM Brno, 2002PROF. ZAPLETAL, PROF. MUSIL a kol. Technologie staveb - dokončovací práce 1a 2DOC. MUSIL a kol. Provádění pozemních staveb - Procesy vnitřní a dokončovací I. a II. SNTL Praha, 1988Firemní literatura, odborné časopisyHLAVÁČEK, P. Stavební stroje. skripta. VUT FAST Brno, 1995VANĚK, A. Stavební stroje a mechanizmy. ČVUT Praha, 1990

Požadavky

Pro studium předmětu jsou vyžadovány základní znalosti z oblasti navrhování stavebních konstrukcí.

Garant

doc. Ing. Vít Motyčka, CSc.

Vyučující

Ing. Michal Novotný, Ph.D.