Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příprava a řízení staveb (ÚSI-1RDPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-1RDPR - Příprava a řízení staveb, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem studia je seznámit studenty s průběhem realizace investičního záměru, s úkoly všech účastníků výstavby s důrazem na činnosti a úkoly dodavatele stavby.

Osnova

1. Úvod do předmětu, investiční politika, investiční proces, přípravná a realizační fáze, účastníci výstavby, veřejnoprávní projednání stavby, hlavní předpisy.2. Soustava stavebních úřadů, územní plánování, územní řízení, dokumentace k územnímu řízení.3. Stavební řízení, dokumentace ke stavebnímu řízení, postupy, lhůty.4. Stavebně - technologická příprava, význam, obsah, členění, základní dokumentace a její zpracování.5. Dodavatelské systémy ve výstavbě, členění výstavby do fází, investorský způsob výstavby.6. Činnosti výrobního procesu, převzetí staveniště, převzetí prací, stavební deník, přejímací řízení, kolaudační řízení.7. Způsoby řízení procesů, práva a povinnosti stavbyvedoucích a mistrů.8. Zařízení staveniště, koncepce staveništního provozu, objekty zařízení staveniště, mimostaveništní a vnitrostaveništní doprava, inženýrské sítě, návaznosti.9. Časové plánování, modely, výstupy, časové a finanční harmonogramy, průběžné čerpání finančních prostředků, dílčí fakturace.10. Jakost stavebních prací, její zajištění, vstupní, mezioperační a výstupní kontrola jakosti materiálů, dílců, konstrukcí11. Obecné technické požadavky na výstavbu, normalizace, ISO12. Obecné zásady bezpečného provádění stavebních prací, základní požadavky k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví účastníků výstavby13. Výběrová řízení, specifika stavební výroby, smluvní vztahy.

Literatura

DOC.JARSKÝ, PROF.Musil a kol. Příprava a realizace stavebHLOUŠEK,P. Příprava a realizace staveb, CERM Brno, 1998HÁJEK,V.,a kol. Řízení stavební firmy, ČKAIT, 1999HARTUS,F., MCCAFFER, R. Modern construction management, Oxford, Blackwell, 1993DOLEŽAL,J., MAREČEK,J. VOBOŘIL, O. Stavební zákon, Linde Praha, 1998JELEN, V. Příprava a řízení stavby, SNTL Praha, 1992HÁJEK,V., JELEN, V. Ekonomika a management, ČVUT Praha, 1998MUSIL,F. Řízení a organizace provozu staveb, VUT Brno, 1989

Požadavky

Pro studium předmětu jsou vyžadovány základní znalosti z oblasti technologie staveb.

Garant

doc. Ing. Vít Motyčka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vít Motyčka, CSc.