Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obchodní právo (ÚSI-1SAOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-1SAOB - Obchodní právo, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je studenty seznámit se strukturou obchodního zákoníku. Obecná pozornost bude věnována postavení podnikatelů a některým vztahům souvisejícím s podnikáním.

Osnova

1. Seznámení se strukturou Obch. zák. a práce s Obch. zák. Výklad pojmů a vazba na Občan. zák., postavení Obch. zák. v právním řádu ČR.2. Obchodní společnosti, základní rozlišení, obecná charakteristika jednotlivých typů, jejich srovnání, družstva.3. Podnikání tuzemských a zahraničních osob, vazba na živnostenský zákon, účetnictví podnikatelů.4. Smluvní typy - jejich rozlišení, aplikace v praxi, možná úskalí a problémy.5. Obchodní rejstřík, vývoj, exkurs do historie, aktuální stav, hospodářská soutěž.6. Uzavírání obchodních smluv, základní náležitosti, změny smluv, výpověď, ukončení, promlčení, smluvní pokuta, záruka, odstoupení od smlouvy.7. Srovnání typů smluv upravených Obch. zák. se smluvními typy podle Občan. zák., smlouva o dílo, smlouva o smlouvě budoucí.8. Kupní smlouva, smlouva o prodeji a nájmu podniku, o úvěru, smlouva licenční k předmětu průmyslového vlastnictví, srovnání licenčními smlouvami dle zákona autorského.9. Smlouva o uložení věci, smlouva o skladování, smlouva komisionářská. 10. Smlouva mandátní, o kontrolní činnosti, zasilatelská, o přepravě věci.11. Smlouva o bankovním uložení věci, smlouva o skladování, smlouva komisionářská, o běžném a vkladovém účtu.12. Smlouvy o provozu a nájmu dopravního prostředku, o zprostředkování, o obchodním zastoupení, o tichém společenství.13. Zákon o konkursu a vyrovnání č. 328/1991 Sb. v platném znění, výklad zákona, vazba na obchodní zákoník, novelizace, vývoj v oblasti konkursu a vyrovnání od r. 1991 do současnosti.

Literatura

Janků, Martin a kol: Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. 1.vyd. Praha: C.H. Beck, 2004, s. 273-476.Obchodní zákoník a předpisy související v platném zněníObčanský zákoník v platném zněníZákon o konkursu a vyrovnání v platném zněníZákon o zadávání veřejných zakázek v platném znění.

Požadavky

Nejsou požadovány

Garant

prof. JUDr. Ivo Telec, CSc.

Vyučující

JUDr. Petra Adámková, Ph.D.