Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví (ÚSI-1SBUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-1SBUC - Účetnictví, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s obsahovou náplní jednotlivých složek pravidelných výstupů z účetnictví a porozumnět jejich významu. Na jejich základě pak získat schopnost posoudit výkonnost podniku a jeho finanční pozici.

Osnova

1. Podstat a význam účetnictví, historie účetnictví, základní zásady účetnictví a metodické nástroje účetnictví2. Rozvaha - vymezení položek rozvahy3.Oceňování aktiv a závazků, oceňovací základny4. Náklady a výnosy, výsledek hospodaření5. Výkaz zisku a ztráty,vymezení položek výkazu zisku a ztráty v druhovém a účelovém členění6. Peněžní toky v podniku, přehled o peněžních tocích a vymezení jeho položek. Přímá a nepřímá metoda sestavení cash flow.7. Právní úprava účetnictví v ČR, harmonizace účetnictví, aplikace IFRS

Literatura

KOVANICOVÁ,D. Jak porozumět světovým, evropským, českým účetním výkazům. Praha, Polygon 2004. (CS)KOVANICOVÁ,D. Finanční účetnictví : světový koncept IFRS/IAS. Praha, Bova Polygon 2005. (CS)Zákon č.563/1991 Sb., o účetnictví. (CS)Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. (CS)Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. (CS)

Požadavky

Základní ekonomické znalosti z podnikové problematiky: právní úprava vzniku a fungování kapitálových společností, struktura a funkce majetku, používaného k podnikatelské činnosti, zdroje financování majetku, peněžní toky v podniku.

Garant

doc. Ing. Anna Fedorová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Anna Fedorová, CSc.