Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Betonové konstrukce (ÚSI-2BCBK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-2BCBK - Betonové konstrukce, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozšíření znalostí o navrhování betonových konstrukcí pomocí mezních stavů pravděpodobnostním přístupem, zohlednění rizik a environmentálních aspektů.

Osnova

1. Úvod a vymezení předmětu „Betonové konstrukce“, definice spolehlivosti, trvanlivosti a použitelnosti pro nosné betonové konstrukce, pojem rizika ve vztahu k betonovým konstrukcím.2. Environmentální aspekty navrhování ve vztahu k betonovým konstrukcím a trvale udržitelnému rozvoji, související rizika.3. Matematické a expertní metody, stanovení pravděpodobnosti vzniku poruchy betonové konstrukce.4. Míra spolehlivosti a odhadování rizika poruch v českých a evropských předpisech pro navrhování betonových konstrukcí.5. Normy související s rizikem (vzniku a výskytu poruch) bet. konstrukcí. Nebezpečí a riziko. Princip předběžné opatrnosti. Expertní metody. 6. Osoby a děje averzní a reverzní k riziku poruch bet. konstrukcí. Rozhodování o riziku. Numerické vyjádření rizika. 7. Metodika hodnocení konstrukcí z hlediska jejich životního cyklu (life time assessment), metodika posuzování typu life time cost.8. Příklady pro jednotlivé typy jednoduchých dimenzačních úloh – mezní stav únosnosti a použitelnosti.9. Spolehlivost konstrukcí a systémů, tvorba modelů pro jednoduché konstrukce.10. Příklady aplikace spolehlivostní analýzy konstrukce (systému) pro nosné konstrukce monolitických skeletových jedno a vícepodlažních budov. 11. Vady a poruchy - betonové deskové konstrukce, roštové a kazetové stropy, opěrné zdi.12. Vady a poruchy - betonové konstrukce ve vodním hospodářství.13. Vady a poruchy, zesilování a sanace. Optimalizace návrhu konstrukce.

Literatura

HAIMES, Y. Y.: Risk modeling, assessment and management. John Wiley and sons, 2004, ISBN 0-471-48048TICHÝ, M.: Ovládání rizika. Ch. Beck, Praha 2006, ISBN 80-7179-415-5NILSON, A. H., DARWIN, D., DOLAN, CH. W.: Design of Concrete Structures. McGraf-Hill, New York, 2004EUROCODE 2. Design of Concrete Structures. European Committee for Standardization, 2004, je i češtiněGHALI, A., FAVRE, R., ELBADRY, M.: Concrete Structures: Stresses and Deformations. Spon Press, London, 2002BAŽANT, Z., KLUSÁČEK, L. MELOUN, V.: Bet. konstrukce IV. Mont. konstrukce pozemních staveb, CERM internetové studijní opory FAST VUT v Brně pro předměty BL01, BL05, BL09TIJMS, H. C.: A first course in Stochastic Models. John Wiley and sons, 2003, ISBN 0-471-49881-5MACGREGOR, J. G., WIGHT, J. G..: Reinforced Concrete: Mechanics and Design. Prentice Hall, New Persey, 2004BETONKALENDER, 2000 – 2006, Ernst and Sohn, BerlinAnsys, ATHENA, Matlab ver.7.1- The MathWorks Inc., US, 2005KHONKE, P.: ANSYS - User manual, SAS IP, Cannonsburg

Požadavky

Jsou požadovány základní znalosti navrhování betonových konstrukcí podle mezních stavů podle ČSN EN 1992-1-1.

Garant

prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc.

Vyučující

Ing. Ivana Laníková, Ph.D.