Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování nosných konstrukcí (ÚSI-2BDMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-2BDMK - Modelování nosných konstrukcí, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je získání návyků pro schopnost posuzovat výstižnost modelů a stanovit omezení jejich použitelnosti pro úlohy inženýrského navrhování.

Osnova

1. Úvod a obsah předmětu, moderní metody modelování konstrukcí–deterministické a stochastické úlohy.2. Ocel, beton a dřevo jako konstrukční materiál. 3. Kompozitní a hybridní konstrukce.4. Model příhradové analogie pro řešení betonových konstrukcí. Základní principy pro vytváření a uplatnění modelu vzpěra-táhlo. Vztah metody příhradové analogie a dimenzování betonových konstrukcí. 5. Spřažené konstrukce typu beton-beton. Teorie tlakových polí. Interakce silových účinků s využitím teorie tlakových polí. 6. Modelování časově závislých jevů. Přibližné numerické metody řešení reologických účinků. Metoda časové diskretizace.7. Modelování ocelobetonových konstrukcí. Vztah mezi realitou výpočtového modelu a možnostmi reálného porušení vzhledem k riziku havárie ocelobetonové konstrukce.8. Účinky dotvarování a smršťování na konstrukce. Statické řešení postupně vytvářených konstrukcí. 9. Teplotně namáhané konstrukce – principy řešení a aplikace metod na ocelové, betonové i spřažené konstrukce. 10. Vztah mezi reálnou konstrukcí a výpočtovým modelem. Vnější okrajové podmínky – kotvení.11. Vnitřní okrajové podmínky – spoje prvků a dílců. Polotuhé spoje. Výpočtové modely. 12. Nelineární analýza konstrukcí a jejich částí. Kroucení tenkostěnných průřezů uzavřeného tvaru. 13. Lineární a nelineární výpočty. Stabilita ocelové a dřevěné konstrukce. Vztah mezi realitou výpočtového modelu a možnostmi reálného porušení vzhledem k riziku havárie ocelové a dřevěné konstrukce.

Literatura

NILSON, A. H., DARWIN, D., DOLAN, CH. W.: Design of Concrete Structures. McGraf-Hill, New York, 2004BALIO, G., MAZZOLANI, F.M.: Design of Steel Structures, E&FN Spon, 1999KOLÁŘ, V., KRATOCHVÍL, J., LEITNER, F., ŽENÍŠEK, A.: Výpočet plošných a prostorových konstrukcí metodou konečných prvků. SNTL, Praha, 1974BETONKALENDER, 2000 – 2006, Ernst and Sohn, BerlinSCI-The Steel Construction Institute, Ascot, U.K.: ESDEP, CD ROM, ESDEP Society, 2000MACGREGOR, J. G., WIGHT, J. G..: Reinforced Concrete: Mechanics and Design. Prentice Hall, New Persey, 2004KHONKE, P.: ANSYS - User manual, SAS IP, Cannonsburg

Požadavky

Je požadována základní znalost předmětů stavební mechaniky, znalost metody konečných prvků a konstrukčních předmětů pro navrhování konstrukcí z jednotlivých materiálů dle norem řady EC.

Garant

prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc.