Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zakládání staveb (ÚSI-2BDZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-2BDZS - Zakládání staveb, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studijním cílem předmětu je získání znalostí a dovedností v návrhu plošných a hlubinných základů pro různé geotechnické kategorie bezpečném a ekonomickém návrhu stavební jámy a s moderními způsoby zakládání staveb.

Osnova

1. Úvod a obsah předmětu, geotechnické kategorie jako vyjádření rizik a mezní stavy základové půdy.2. Plošné základy (patky pasy a desky), návrh a posouzení. Jejich spolehlivost a technická rizika.3. Hlubinné základy (kesony, studny, piloty). Rozdělení pilot (displacement, replacement). Piloty vrtané, CFA, předrážené, vibrotlakované, mikropiloty. Technologie provádění, využití. Jejich spolehlivost a rizika.4. Návrh a posouzení osově zatížených pilot, mezní zatěžovací křivka.5. Podzemní stěny a lamely podzemních stěn, technologie provádění, využití.6. Kotvy a kotvení, návrh a provádění. Využití.7. Trysková injektáž, návrh a technologie provádění, využití.8. Zemní (vodorovné) tlaky na stavební konstrukce. Typy opěrných konstrukcí.9. Stavební jámy. Jejich roubení. Záporové pažení, pilotové a podzemní stěny. Spolehlivost a rizika10. Zlepšování základové půdy, odvodňování základové půdy, podchycování a sanace základů.11. Geotechnické příčiny poruch stavebních konstrukcí, analýza problémů spojených s riziky u základových konstrukcí12. Sesuvy, zakládání v sesuvném území, sanace sesuvů.13. Skalní řícení, ochrana a sanace skalních svahů.

Literatura

MASOPUST, J.: Speciální zakládání staveb 1. a 2. díl. Akad. nakl. CERM, Brno, 2004 a 2006TURČEK, P. a kolektiv: Zakládání staveb. JAGA, Bratislava, 2005SMOLTCZYK, U. a kol.: Grundbau - Taschenbuch 1. a 2. díl (5. vydání). Ernst & Sohn, Berlin, 1996BOWLES, J.E.: Foundation Analysis and Design. McGraw-Hill, 1996HENRY, F.D.C.: The Design and Construction of Engineering Foundations. Chypman and Hall, 1986TICHÝ, M.: Ovládání rizika. Ch. Beck, Praha 2006ROZSYPAL, A.: Kontrolní sledování a rizika v geotechnice. JAGA, Bratislava, 2001MASOPUST, J.: Vrtané piloty. Čeněk a Ježek, Praha, 1994VERFEL, J.: Injektování hornin a výstavba podzemních stěn. Bradlo, Bratislava, 1992FINE – GEO5

Požadavky

Typy základových půd, vlastnosti zemin, teorie mezních stavů, základní znalosti ze stavební mechaniky, pružnosti a pevnosti a z navrhování konstrukcí.

Garant

doc. Ing. Vladislav Horák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladislav Horák, CSc.