Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnostní inženýrství (ÚSI-2CCBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-2CCBI - Bezpečnostní inženýrství, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu "Bezpečnostní inženýrství" spočívá v seznámení studentů s teoretickými poznatky z přednášek a jejich přenesení do praxe, což znamená řešení konkrétních krizových situací ve vybraných modelových firmách, podnicích, situacích a haváriích. Studenti po absolvování předmětu jsou schopni samostatně řešit konkrétní krizové situace a zhodnotit situaci z několika aspektů (ekonomické, dopad na životní prostředí a obyvatelstvo, bezpečnost) s využitím poznatků a informací ze současné platné národní a evropské legislativy.

Osnova

1. Úvod a vymezení předmětu "Bezpečnostní inženýrství".2. Seznámení se s legislativou v České republice, Evropské unii a jinde ve světě na úseku bezpečnosti práce a rizik, právní předpisy.3. Povinnosti zaměstnavatele a zaměstnanců. Hodnocení míry rizika pracovního systému. 4. Nebezpečí ve vybraných pracovních činnostech. Státní odborný dozor nad bezpečností práce.5. Přehled metod pro identifikaci zdrojů rizika a hodnocení rizika. 6. Rizika ve vybraných průmyslových a zemědělských provozech.7. Rizika ve nevýrobních provozech, skladech, v dopravě a na produktovodech.8. Rizika u potencionálních zdrojů požárů a výbuchů.9. Metody výpočtu účinku tlakové vlny a tepelné radiace.10. Základy stavebních konstrukcí a statiky, jejich prevence, ochrana a zodolňování proti vybraným druhům a typům mimořádných událostí.11. Ekonomické aspekty havárií, nežádoucích technologických událostí.12. Zacházení se škodlivinami.13. Využití softwarových prostředků pro řešení úloh.

Literatura

BARTLOVÁ, I. PEŠÁK, M.: Prevence technologických zařízení, Sdružení bezpečnostního inženýrství se sídlem VŠB - TU Ostrava, 2002, ISBN 80-86634-10-8BARTLOVÁ, I. PEŠÁK, M.: Analýza nebezpečí a prevence průmyslových havárií II, Sdružení bezpečnostního inženýrství se sídlem VŠB - TU Ostrava, 2003, ISBN 80-86634-30-2BEBČÁK, P.: Požárně bezpečnostní zařízení, Sdružení bezpečnostního inženýrství se sídlem VŠB - TU Ostrava, 1998, ISBN 80-866111-35-0Zákon č. 59/2006 Sb., O prevenci závažných průmyslových havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami a chemickými přípravkyDirektiva 82/501/EEC - SEVESO "On the major accident hazards of certain industrial activities"Direktiva 96/82/EC - SEVESO II "On the control of major accident hazards involving dangerous substances"ALOHA - Areal Location of Hazardous Atmospheres, EPA, Washington, USA, October 1997

Požadavky

Zvláštní požadavky nejsou.

Garant

Ing. Jana Victoria Martincová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Victoria Martincová, Ph.D.