Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie nebezpečných látek (ÚSI-2CCNL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-2CCNL - Chemie nebezpečných látek, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíle poskytnout studentům pokročilé informace s aktuální problematikou nebezpečných látek. Zahrnuje popis jejich chemických, toxikologických a ekotoxikologických vlastností. Zabývá se manipulacemi, transportem a případnou dekontaminací a sanací životního prostředí jako následek havarijních situací. Důraz je kladen též na možné cílené zneužití nebezpečných chemických látek zejména při teroristických napadeních.

Osnova

1. Úvod a vymezení odborného předmětu. Nebezpečné látky.2. Nebezpečné látky - legislativa České republiky a Evropské unie.3. Rozdělení nebezpečných látek, jejich charakteristika.4. Fyzikálně, chemické a toxikologické vlastnosti nebezpečných látek.5. Zásady nakládání s nebezpečnými látkami.6. Nebezpečné látky a směsi - modely šíření v prostředí. 7. Nakládání s hořlavinami, výbušninami, toxickými sloučeninami a ostatními skupinami látek.8. Možnosti zneužití průmyslových chemických látek, agrochemikálií, PHM, aj.9. Havárie s nebezpečnými látkami, účinky, likvidace havárií. 10. Rozbor modelového případu technologické havárie.11. Informace o nebezpečných látkách, databáze nebezpečných látek.12. Záchranné a likvidační práce při haváriích nebezpečných látek.13. Odstraňování následků průmyslových a dopravních havárií.

Literatura

CARSON, P.: Hazardous Chemicals Handbook, 2nd Ed., Oxford Butterworth Heinemann 2002, 608 s., ISBN 0-7506-4888-0BÁRTLOVÁ, I.: Nebezpečné látky I. 2000, SPBI Spektrum, Ostrava, ISBN 80-86111-60-1ŠENOVSKÝ, M. a kol.: Nebezpečné látky II. 2004, SPBI Spektrum, Ostrava, ISBN 80-86634-47-7WICHTERLOVÁ, J.: Chemie nebezpečných anorganických látek, 1. vyd. Ostrava, Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství, 2001. 63 s. ISBN 80-86111-92-XSTŘEDA, L. a kol.: Nebezpečné chemické látky a ochrana proti nim, GŘ HZS, MV ČR, ISBN 80-86640-63-9, Praha 2006

Požadavky

Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít základní znalosti fyzikální chemie, organické, anorganické a enviromentální chemie.

Garant

doc. Ing. Vladimír Adamec, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Adamec, CSc.