Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prevence závažných chemických havárií (ÚSI-2CCPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-2CCPH - Prevence závažných chemických havárií, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíle poskytnout studentům pokročilé informace o charakteristikách chemických havárií, o prevenci závažných chemických havárií včetně analýzy a hodnocení rizik a se zaměřením na organizačně-bezpečnostní a technicko-bezpečnostní opatření o oblasti chemické bezpečnosti. Prostřednictvím přednášek studenti získají pokročilé znalosti o prevenci závažných chemických havárií ve všech hlavních oblastech v souladu s platnou legislativou.

Osnova

1. Hlavní charakteristika závažných chemických havárií včetně jejich historie2. Prevence závažných chemických havárií jako bezpečnostní systém3. Nebezpečné chemické látky a chemické směsi4. Zařazení objektů (zařízení) s nebezpečnými chemickými látkami do základních skupin 5. Analýza a hodnocení rizik závažné chemické havárie6. Bezpečnostní program prevence závažné havárie7. Bezpečnostní zpráva8. Vnitřní havarijní plán9. Vnější havarijní plán10. Stanovení zóny havarijního plánování11. Povinné pojištění odpovědnosti za vzniklé škody12. Připravenost obyvatelstva a informování veřejnosti o závažných chemických haváriích13. Hodnocení chemických nehod a chemických havárií

Literatura

Čapoun T. a kolektiv: Chemické havárie, Generální ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, ISBN 978-80-86640-64-8, Praha 2009.Mika O. J., Polívka L.: Radiační a chemické havárie, Policejní akademie České republiky v Praze, ISBN 978-80-7251-321-5, Praha 2010.Mašek I., Mika O. J., Zeman M.: Prevence závažných průmyslových havárií, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, ISBN 80-214-3336-1, Brno 2006.Mika O. J.: Průmyslové havárie, TRITON, ISBN 80-7254-455-1, Praha 2003.

Požadavky

Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít základní znalosti fyzikální chemie, organické, anorganické a enviromentální chemie. Dalším předpokladem úspěšného splnění kurzu je mírně pokročilá počítačová gramotnost.

Garant

doc. Ing. Vladimír Adamec, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Adamec, CSc.