Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Získávání znalostí z databází (ÚSI-2ICZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-2ICZD - Získávání znalostí z databází, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s problematikou získávání znalostí z různých typů datových zdrojů, vysvětlit typy užitečných znalostí a jednotlivé kroky procesu získávání znalostí z dat a seznámit je s technikami, algoritmy a nástroji používanými při tomto procesu.

Osnova

1. Úvod - motivace, základní pojmy, typy zdrojů dat a získávaných znalostí, metodologie. 2. Datové sklady a technologie OLAP pro získávání znalostí z databází. 3. Předzpracování dat v procesu získávání znalostí - metody předzpracování. 4. Předzpracování dat v procesu získávání znalostí - charakteristiky dat. 5. Dolování frekventovaných vzorů a asociací - základní pojmy, efektivní a škálovatelné metody hledání frekventovaných množin. 6. Víceúrovňová asociační pravidla, asociační a korelační analýza, omezená asociační pravidla. 7. Klasifikace a predikce - základní pojmy, rozhodovací strom, bayesovská klasifikace, klasifikace založená na pravidlech. 8. Klasifikace s využitím neuronových sítí, SVM klasifikátor, další metody klasifikace, predikce. 9. Shluková analýza - základní pojmy, typy dat při shlukování, metody založené na rozčleňování, hierarchické metody. Další metody shlukování. 10. Úvod do dolování v proudech dat, časových řadách a posloupnostech. 11. Úvod do dolování v grafech, časoprostorových datech a datech pohybujících se objektů. 12. Dolování v biologických datech. 13. Dolování textu a na webu.

Literatura

Han, J., Kamber, M.: Data Mining: Concepts and Techniques. Second Edition. Elsevier Inc., 2006, 770 p., ISBN 1-55860-901-3. Berka, P.: Dobývání znalostí za databází. Academia, 2003, 366 s., ISBN 80-200-1062-9. Dunham, M.H.: Data Mining. Introductory and Advanced Topics. Pearson Education, Inc., 2003, 315 p.Zendulka, J. a kol.: Získávání znalostí z databází. FIT VUT v Brně, 160 s., 2009.Zendulka, J., Kunc, M., Stryka, L.: Získávání znalostí z databází. FIT. Extrakce informací a získávání znalostí na Webu. FIT VUT v Brně, 65 s., 2010.

Požadavky

Nejsou požadovány

Garant

doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc.