Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické základy analýzy rizika (ÚSI-2SAMZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-2SAMZ - Matematické základy analýzy rizika, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají potřebné znalosti z matematického modelování se zaměřením na problematiku modelování rizik. Tyto znalosti jim umožní pochopit a aplikovat navazující metody a související modely technických jevů a procesů.

Osnova

1. Základní matematické pojmy rizikového inženýrství.2. Vybrané deterministické modely pro ekonomické a finanční výpočty. 3. Vybrané deterministické modely pro numerické a inženýrské přístupy, analýza citlivosti.4. Neurčitost v problémech rizikového inženýrství - stochastické modely a fuzzy modely.5. Problémy modelování spolehlivosti systémů a hodnocení rizik, simulační přístupy. 6. Elementární modely rozhodování v podmínkách neurčitosti parametrů.7. Vybrané metody odhadu rozdělení pravděpodobnosti parametrů modelů. Statistický software.8. Pokročilé metody matematické statistiky - lineární a nelineární vícerozměrná regresní analýza.9. Základy kategoriální, faktorové a shlukové analýzy. 10. Parametrické a neparametrické testy statistických hypotéz. 11. Modely pro dynamické problémy - úvod do markovských řetězců (aplikace ve výrobních systémech). 12. Základy analýzy časových řad. 13. Základní modely řízení jakosti výroby a výrobků.

Literatura

CIPRA, T.: Finanční matematika, MatFyzPress, 1993, ISBN 80-901495-1-0HNILICA, J., FOTR, J.: Aplikovaná analýza rizika ve finančním managementu a investičním rozhodování. Praha : Grada, 2009, ISBN 978-80-247-2560-4. KLAPKA A KOL.: Metody operačního výzkumu, VUTIUM 2001, ISBN 80-214-1839-7ANDĚL, J.: Základy matematické statistiky. Praha : Matfyzpress, 2005.CIPRA, T: Modely časových řad, SNTL, 1998.KARPÍŠEK, Z.: Statistika a pravděpodobnost, CERM 2003, ISBN 80-214-2522-9MONTGOMERY, D. C., RENGER, G.: Applied Statistics and Probability for Engineers. New York : John Wiley & Sons, 2003.WILLIAMS, H. P.: Model Building in Mathematical Programming, Wiley 1993, ISBN 0471941115.Statistica, GAMS a Matlab

Požadavky

Základní znalosti vysokoškolské matematiky v rozsahu bakalářského studia (lineární algebra, diferenciální a integrální počet, pravděpodobnost a statistika, numerické metody) a výpočetní techniky pro používání aplikačního software.

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc.