Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost a rizikové chování (ÚSI-2SBBR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ÚSI-2SBBR - Bezpečnost a rizikové chování, Ústav soudního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Bezpečnost a bezpečnostní politika státu, rizikové chování, jeho projevy, příčiny a možnosti prevence

Osnova

1. Úvod do předmětu. Bezpečnost a bezpečnostní politika státu, bezpečnostní rady. Přehled základní legislativy v oblasti bezpečnostní politiky a postupů při řešení mimořádných událostí.2. Základní legislativa v oblasti PO, ochrany ŽP a krizového plánování 3. Bezpečnost a nebezpečí, ohrožení, riziko. Identifikace zdrojů rizika. Nebezpečí a nebezpečnost předmětu nebo jevu. Chování a prožívání v extrémních situacích. Kriteria věku, ohrožené skupiny obyvatel.4. Proces rozhodování, omyly a chyby v rozhodování. Rozhodování za rizika a nejistoty. 5. Individuální a skupinové chování. Psychologie davu. Modelové chování. Projevy agrese, úzkosti a strachu jako reakce na zátěžové situace, altruismus a absence pomoci.Podstata a příčiny stresu, stresory, obranné mechanismy. 6. Psychická zátěž. Osobnostní potenciál a percepce stresu v zátěžových situacích. 7. PTSD, příčiny vzniku, příznaky, průběh. 8. Specifické situace ohrožení. Situace útoku, únosu a braní rukojmí. 9. Osobnost a rizikové chování. Motivace lidského chování. Patologické formy chování. 10. Skupiny obyvatel s větším rizikem ohrožení v traumatických situacích.11. Komunikace v obtížných situacích, neverbální komunikace. Mediace jako způsob řešení konfliktů. 12. Možnosti pomoci obětem. Oběti - poškození. Chování obětí v situaci ohrožení. 13. Prevence. Druhy preventivních opatření. Prognózování. Význam vnějších a vnitřních faktorů na vznik rizikového chování.

Literatura

Zákon 133/1985 Sb.- Ochrana před a při požárech, zákon 238/2000 Sb.zákon o HZS, zákon 239/2000 Sb.Koordinace záchranných prací ve vztahu k ohrožení života a majetku a ŽP, nařízení vlády č. 172/2001 Sb.o provedení zákona o POAUGER, L.: Strach, obavy a jejich překonávání. Portál, Praha 1998DVOŘÁK, J., SÝKORA, J.: Jak zvládat krizové situace. PA, Praha 2002VODÁČKOVÁ,D. a kol.: Krizová intervence. Portál, Praha 2002VYKOPALOVÁ,H. Sociální psychologie v kontextu komunikace. UP.Olomouc 2000 BEDRNOVÁ,E.a kol. Duševní hygiena a sebeřízení. Fortuna, Praha 1999 VIZINOVÁ,D., PREISS,M. Psychické trauma a jeho terapie. Portál, Praha 1999 HOŠEK, V.: Psychologie odolnosti. Karolinum, Praha 1999ŠTĚTINA, J. a kol.: Medicína katastrof a hromadných neštěstí. Grada Publishing, Praha 2000ČECH, J.: Vyjednávanie a branie rukojemníka. APZ, Bratislava 2000VYKOPALOVÁ, H.: Bezpečnost a rizikové chování. - Studijní e-learningové opory. VUT v Brně, Brno 2014, ISBN 978-80-214-4978-7

Požadavky

Zvláštní požadavky nejsou.

Garant

doc. Ing. Vladimír Adamec, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Adamec, CSc.